41 millió darab hamis terméket foglalt le a hatóság: az Unióba próbálták behozni
Ruhaneműk, italok és dohányáruk is voltak köztük.

hamis-arut-vesz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió tagországainak vámhatóságai több mint 41 millió darab hamis terméket foglaltak le tavaly az EU külső határain. Az áruk összértéke meghaladta a 670 millió eurót - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a lefoglalt áruk több mint egyharmadát a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek - például az élelmiszerek és italok, gyógyszerek, játékok és háztartási elektromos cikkek tették ki.

Több a tavalyinál

Legnagyobb számban, mintegy 24%-ban cigarettákat koboztak el a hatóságok, 17%-ban játékokat, 13%-ban élelmiszereket, 12%-ban különböző csomagolóanyagot. A lefoglalt áruk száma 2%-kal nőtt a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a szellemi tulajdon magas szintű védelme elengedhetetlen a gazdasági növekedés támogatásához és a munkahelyteremtéshez. 

Emellett a hamisított áruk valós veszélyt jelentenek az uniós fogyasztók egészségére és biztonságára, továbbá veszélyeztetik a törvényesen működő vállalkozásokat és az állami bevételeket.

Kína a fő importőr

Az iparági vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát, közel 80%-át Kínában gyártották. Az EU-ba leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is.

Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban. Nagy mennyiségű cigaretta érkezett Pakisztánból és Vietnamból, Szingapúr a hamisított alkoholtartalmú italok gyártásában emelkedett ki. Iránból hamisított ruházati cikkek, Hongkongból mobiltelefonok érkeztek, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia is érintettek.

A bizottság tájékoztatása szerint az elkobzott áruk mintegy 90%-át megsemmisítették, a fellelhető információk alapján az érintett tagállami hatóságok jogi lépéseket kezdeményeztek a jogsértések megállapítására.

Ezt is szeretjük