41 millió darab hamis terméket foglalt le a hatóság: az Unióba próbálták behozni

Ruhaneműk, italok és dohányáruk is voltak köztük.

hamis-arut-vesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió tagországainak vámhatóságai több mint 41 millió darab hamis terméket foglaltak le tavaly az EU külső határain. Az áruk összértéke meghaladta a 670 millió eurót - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a lefoglalt áruk több mint egyharmadát a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek - például az élelmiszerek és italok, gyógyszerek, játékok és háztartási elektromos cikkek tették ki.

Több a tavalyinál

Legnagyobb számban, mintegy 24%-ban cigarettákat koboztak el a hatóságok, 17%-ban játékokat, 13%-ban élelmiszereket, 12%-ban különböző csomagolóanyagot. A lefoglalt áruk száma 2%-kal nőtt a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a szellemi tulajdon magas szintű védelme elengedhetetlen a gazdasági növekedés támogatásához és a munkahelyteremtéshez. 

Emellett a hamisított áruk valós veszélyt jelentenek az uniós fogyasztók egészségére és biztonságára, továbbá veszélyeztetik a törvényesen működő vállalkozásokat és az állami bevételeket.

Kína a fő importőr

Az iparági vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát, közel 80%-át Kínában gyártották. Az EU-ba leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is.

Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban. Nagy mennyiségű cigaretta érkezett Pakisztánból és Vietnamból, Szingapúr a hamisított alkoholtartalmú italok gyártásában emelkedett ki. Iránból hamisított ruházati cikkek, Hongkongból mobiltelefonok érkeztek, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia is érintettek.

A bizottság tájékoztatása szerint az elkobzott áruk mintegy 90%-át megsemmisítették, a fellelhető információk alapján az érintett tagállami hatóságok jogi lépéseket kezdeményeztek a jogsértések megállapítására.

Ezt is szeretjük