Tegyük tisztába az ünnepeket:
Halloween, mindenszentek és halottak napja
Az őszi ünnepkör fogalmai sokszor összemosódnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Halloween, mindenszentek, halottak napja. Ki-ki habitusa, hite vagy kedve szerint ünnepli az elkövetkezendő három nap egyikét, vagy emlékezik valamelyiken. Érdemes egy kicsit helyére tenni a dolgokat az őszi ünnepkörrel kapcsolatban.

Összefüggenek, mégis három külön esemény

Október 31-én Halloween lesz, annak az estéje az all hallows' eve, vagyis tükörfordításban a minden szentek éjszakája. Ez alapvetően angolszász esemény, és elnevezése talán okot ad arra, hogy összetéveszd a következő nappal, ami mindenszentek.

Ennek a dátuma november 1. Ez a keresztényeknek fontos, és elsősorban a katolikus világ ünnepli a 8. század óta, nagyjából az üdvözült lelkek napját jelenti. Nem ugyanaz, mint a halottak napja, ami november 2-án van, és ami az elhunyt, ám még üdvösséget nem nyert lelkek ünnepe. A 14. században az utóbbi kettő összeolvadt, talán ez is lehetőséget ad némi képzavarra.

A pogány eredetű vidám Halloween

Október 31-én lesz Halloween éjszakája, mely elsősorban a misztikumé és a vidámságé. Az ősi kelta korokban a termés betakarítása ekkorra már megtörtént, az emberek készültek a hosszú, sötét és hideg télre. Druida papok gyülekeztek a szent tölgyfák alatt, és óriási tüzeket gyújtottak a napisten, Samhain számára, hogy az ne kerülhessen a halál és a sötétség urainak a fogságába.

Ezekből a nagy tüzekből megmaradt parazsakat adták tovább az embereknek, hogy otthonaikat is megvilágítsák, és elűzzék vele a gonosz szellemeket - és talán ezeknek az ősi parazsaknak a lángjait teszik bele ma is a faragott kis tökök belsejébe világosságként, hogy a házaikat, szeretteiket is védelmezzék vele.

Öltözz be Halloweenre!

Ezek a régi, igazán rémisztő jelmezek inspirációt adhatnak. Kattints ide, ha borzongani akarsz!

A vallásos mindenszentek

Bár a mindenszentek, november 1. ma már elsősorban vallásos ünnep, az idők elején összekapcsolódott egy ősi kelta pogány eseménnyel, a betakarítási rituálékkal. Az őszi napéjegyenlőség idején tartott emlékezés elsősorban arról szólt, hogy a már nem élő emberek szellemei ezen az éjszakán vándorolnak át a holtak birodalmába. Ilyenkor a "földkerekségen elhunyt minden igaz ember" számára kondulnak a harangok, szállnak az imák és szólnak a szentmisék a templomokban.

Halottak napja, a legszomorúbb ünnepünk

A halottak napja november 2-án van, és a legszomorúbb, legbensőségesebb a három nap közül. A magyar ember számára az elhunyt rokonok, barátok, ismerősök emlékezetének szentelt ünnep. Talán nincs is olyan, aki ne zarándokolna el ilyenkor szerettei végső nyughelyére, és ne gyújtana mécsest vagy helyezne el egy szál krizantémot a síron, felidézvén a múlt emlékeit.

A régiek az otthonaikban ilyenkor annyi gyertyát vagy mécsest gyújtottak, ahány halottja volt a családnak, sőt, az elhunytaknak is terítettek az asztalnál, mert úgy hitték, hogy ilyenkor kikelnek a sírjukból. Emiatt lámpás világított minden helyiségben a házban, hogy el ne tévedjenek a halottak.

Ám mivel a kiszabadult lelkecskéknek vissza is kell találniuk a saját nyughelyükre, a temetőkben a sírokat is telerakták a rokonok mécsessel, hogy el ne tévedjen senki a különleges éjjelen, amikor átjáró nyílik az élők és a holtak birodalma között.

Tehát Halloween, mindenszentek és halottak napja jön egymás után. Kronológiailag ennek három napnak az izgalmas, örömteli és szomorú eseményei következnek a naptárban.

Ezt is szeretjük