Hallgat a kormány Geréb Ágnesre?
Jövőre születhet új rendelet
Jövőre felülvizsgálják az otthon szülésről szóló rendeletet, és módosítanak rajta, ha kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára hétfőn a Parlamentben kérdésre válaszolva ígéretet tett arra, hogy jövőre felülvizsgálják az otthon szülésről szóló rendeletet, és ha szükséges, javasolják a korrekciót. Ezt kérte a kormánytól a jelenleg házi őrizetben lévő Geréb Ágnes is.

Halász Jánost Szilágyi László LMP-s képviselő kérdezte arról, mikor tervezik újraszabályozni az otthon szülés feltételeit, illetve átgondolni a közelmúltban alkotott rendeletet.

A politikus szerint a nemrég életbe lépett szabályozás nem felel meg maradéktalanul annak a követelménynek, hogy a bábák önállóan tevékenykedhessenek, nem jött létre az elsődleges ellátás lehetősége, amelybe a várandósgondozás is beletartozik, és önálló bábakollégium sem jött létre. Hozzátette: az intézményen kívüli szülés sokkal olcsóbb, és ennek teret kellene engedni.

Geréb érvei ugyanezek

Szilágyi László szinte ugyanazokat az érveket sorolta a rendelet felülvizsgálata mellett, amiket Geréb Ágnes fogalmazott meg egy nyilvános képviselői meghallgatásra küldött levelében. A meghallgatáson a bába és a szülésznő szakma aktuális kihívásait vitatták meg.

Geréb Ágnest a bíróság nem engedte el az eseményre, a házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász ezért levélben közölte gondolatait. Geréb kritikaként fogalmazta meg, hogy nem valósult meg a gondoskodás bábai modellje - amelybe a várandós anya lelki, fizikai állapotának nyomon követése is beletartozik, a terhesség kezdetétől a végig.

Nincs önállóság

Problémának látta továbbá azt is, hogy mind az Egészségügyi Világszervezet - WHO - ajánlásai, mind a 2005-ös EU-direktíva arra utasítja Magyarországot, hogy az élettani szülésnél a bábákat hagyja önállóan tevékenykedni, a most életbe lépett rendelet viszont ezt nem valósítja meg.

Geréb Ágnes szerint a most életbe lépett rendeleten látszik, hogy megalkotói kétségbe vonják a nemzetközi kutatási eredményeket, miszerint a tervezett, intézeten kívüli szülés, amelyet tapasztalt szaksegítség kísér, legalább annyira biztonságos, mint az intézeten belüli szülés.

- Ezért meg akarják védeni az újszülötteket a saját anyjuktól és a közreműködő szaksegítségtől. Ennek érdekében kontroll alatt tartják és végletesen leszűkítik az intézményen kívüli szülésben részt venni tudó várandósok körét és a feltételeket teljesíteni tudó bábákat - közölte.

Drága

A szülész-nőgyógyász kifogásolta továbbá, hogy a rendelet aránytalanul nagy terheket ró az otthon szülést választó családokra és a bábákra is, és a rendelet miatt az otthon szülés nem a mindenki számára elérhető alapellátás része, hanem a gazdagok kiváltsága lett, pedig ez eddig nem így volt.

Ezt is szeretjük