Halálra kínzott anyák és gyerekek az országban

Új program indult a megsegítésükért

Heti egy nő hal bele a partnere által okozott sérülésekbe. Így segíthetsz!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon hetente egy nő hal meg a családon belüli erőszak következményeként. A halállal végződő esetek viszont csak a jéghely csúcsát jelentik, az életben maradt nőknek is szörnyű kínokat kell kiállni - hosszú éveken át.

A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért nevezetű program novemberben indult el Jaksity Kata ötlete alapján. Az UN WOMEN ENSZ Nők Fejlesztési Alapjának magyarországi szervezete, valamint az AVON Magyarország által támogatott program célja a bántalmazott anyák ön- és emberismeretének, valamint önértékelésének növelése volt. A lányoknak drámapedagógia-órát tartottak, tanították őket sminkelni, és részt vehettek kézműves, illetve kézimunka-foglalkozásokon is.

- A művészeti tréning olyan volt jelen helyzetünkben, mint egy napsugár egy barlang mélyén. Egy anyaotthon, ketten a gyermekünkkel. Nincs kiút, nem tudod, hova fordulj segítségért. Aztán jött ez a kurzus és önbizalmat adott, jó emberek vettek körül, akik segítenek, már csak a jelenlétükkel is - festette le a programot a 26 éves Brigi.

Nincs önbizalmuk

Elsőre furcsán hathat, hogy a sminkelés bárkinek is segíthet bármiben, de a megértéshez fontos tudni: a bántalmazott nőknek nincs önbizalmuk, a hosszú éveken át tartó pszichikai és fizikai ütlegelés miatt minden más mellett ez is teljesen leépül. Az elvesztett önbizalmat pedig csak megélt élmények és tapasztalati tanulás útján lehet visszaszerezni, amely során az áldozatok felismerik saját külső és belső értékeiket.

Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón elborzasztó történeteket mesélt a bántalmazott nők életéről.

Élve temette el

Volt olyan asszony, akit férje úgy kínzott, hogy cigarettákat nyomott el a testén, és mire az otthonba került, egy gyufányi ép hely sem volt a bőrén. Egy másik asszonyt pedig élve temetett el a férje, és a nő csak azért élte túl, mert végül a férfi megkegyelmezett neki, és kiásta a földből.

Ezt az életet a kisgyerek is megsínylik. Az egyik kisfiú például azt mondta: egyáltalán nem várja a karácsonyt, mert fél attól, hogy az apjának eszébe jut megkeresni őket. - Nézzék meg a gyerekeket. Nem olyanok, mint az átlagos picik. Kiveszett a fény a szemükből - mutatott rá Urbán Erika.

- Amikor a gyerekre is kezet emelt, eljöttem

Viviennel 15 évesen közölte az anyja, hogy menjen el otthonról apjához, akit korábban nem ismert. A lány nem tudott mást tenni, édesapjához költözött. Ezt követően ismerkedett meg barátjával, akiről csak később derült ki, mennyire agresszív. Vivien terhes lett, majd megszületett közös gyermekük.

- Addig csak engem vert, aztán már a kislányt is. Azt még elviseltem, hogy engem bántott, mert így legalább volt hol laknom. Amikor viszont már a gyerekre is kezet emelt, eljöttem - mesélte a húszéves lány, akinek szintén nagyon sokat segített a program.

A program szervezői most támogatókat keresnek a folytatáshoz. Jaksity Kata elmondta, nem is a pénz az elsődleges, olyanok jelentkezését is várják, akik önkéntes munkával segítenek a lányokon. Lehet az illető egy sofőr, aki elviszi őket a foglalkozás helyszínére, vagy egy nagymama, aki főz a lányokra szombatonként, vagy egy arcfestő, aki a gyerekek arcára csal mosolyt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így segíthetsz

- 2011 az önkéntesség éve. Itt az idő, hogy Magyarországon is kialakuljon az önkéntesség kultúrája - hívta fel a figyelmet Jaksity Kata. Kérdés, hogy hogyan segíthetsz? Ha megérintett az ügy, látogass el az anyaotthonprogram.mlap.hu oldalra, ahol kapcsolatba léphetsz a szervezőkkel, vagy küldj e-mailt az info@unifem.hu e-mail címre. Ne hunyj szemet a bántalmazás fölött!

Ezt is szeretjük