A hajléktalanok isszák a levét a kormány és az MSZP újabb vitájának

Az MSZP-s Tóth József vezette 13. kerület megtorpedózta az új hajléktalanszálló megnyitását.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy hónapja a főpolgármester és a belügyi államtitkár jelenlétében adták át ünnepélyesen az egykori Szabolcs utcai kórház területén létesített vadonatúj hajléktalangondozó központot. A 345 millió forintból kialakított, belgyógyászati részleggel rendelkező létesítmény azóta üresen áll, mert nem kapta meg 13. kerülettől a működési engedélyt. A kerület már tavasszal jelezte, eddig is a fővárosi átlag felett vették ki részüket a hajléktalangondozásból, és aránytalan terhet róna a környék lakosságára egy újabb 250 fős szálló - írja az Index.

A hajléktalangondozó központban 250 férőhelyet alakítottak ki, a közel négyezer négyzetméteres épületben 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztályt, 23 ágyas ápolási osztályt, 20 ágyas, úgynevezett lábadozót, és éjjel-nappal működő orvosi centrumot is létrehoztak.

A nyitásra viszont azóta sem került sor, mert a területileg illetékes, 13. kerületi önkormányzat jegyzője szabálytalannak találta az épület kialakítását, ezért megtagadta a működési engedély kiadását - számol be a lap.

Zavarnák az orvosi ellátást

A jegyző szakhatósági állásfoglalása szerint az átmeneti szállóként szolgáló és az ettől elkülönített, egészségügyi célú egységek egyidejű használata külön-külön nem biztosítható, a 150 férőhelyes szálláshelyet az odaérkező hajléktalanok nem tudják úgy igénybe venni, hogy közben nem zavarják a többi helyiségben folyó orvosi ellátást.

A szakhatósági döntéshez - a kerület állítása szerint - nincs köze annak, hogy az önkormányzat már a tervezési időszakban jelezte, nem támogatja, hogy a területén újabb hajléktalanszállót létesítsen az önkormányzat.

Fotók! Így tárgyalt Orbán az alsónadrágos hajléktalanokkal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fejleszteni akarják a területet, nem lezülleszteni

Az Index információi szerint Tóth József polgármester az év elején levelet írt a szociális ügyekért felelős NEFMI időközben leváltott vezetőjének, Réthelyi Miklós miniszternek. A polgármester ebben elismerte, hogy Budapesten a hajléktalanság súlyos társadalmi probléma, melynek megoldása kiemelten a Fővárosi Önkormányzat feladata, de hozzátette azt is: álláspontja szerint a 13. kerület ezen a téren már eddig is a fővárosi átlagot messze meghaladó mértékű szolgáltatást biztosított.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az intézménytől nem messze, a Szabolcs utcában működik egy 150 fős melegedő, a kerület pedig városfejlesztési stratégiájában a Hősök terétől csak néhány száz méterre található területet fejleszteni, nem pedig lezülleszteni kívánja - írt az MSZP-s polgármester, aki arra kérte a minisztert, vizsgálják felül a hajléktalanprogramban a tervezett intézmény helyének kijelölését.

Ezt is szeretjük