Ezekről a helyekről tiltaná ki Tarlós István a hajléktalanokat

Még nem végleges a lista

A fővárosi közgyűlés novemberben fogadhatja el a kijelölt zónákat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utcán élő hajléktalanoknak a tél közepéig kell új helyet találniuk, miután a főpolgármester kitiltja őket a főváros bizonyos pontjairól.

Forrás: MTI, Szigetváry Zsolt

Az előterjesztés novemberben kerül a közgyűlés elé. A főpolgármester, Tarlós István bejelentése szerint nehéz megérteni, hogy a hajléktalanok miért nem vonulnak be a szállásokra.

Tarlós nem érti

A főpolgármester szerint az utcán élő emberek szívesebben választják az aluljárókat, kapualjakat, mélygarázsokat vagy a kunyhóikat otthonuknak, mint a szállásokat. Holott a fővárosi önkormányzat két év alatt 700 új helyet és kórházat is biztosított. Ehhez képest a megkérdezett hajléktalanok elmondása alapján a felkeresett orvos nem kezeli feltétlenül a sérülést, nem ad kenőcsöt vagy gyógyszert, maximum bekötözi azt.

Tarlós István azt is elmondta, hogy az éjjeli menedékek 2500 ágyából 350-400 üres marad éjszakánként. Az átmeneti szállásoknak mind a háromezer helye foglalt ugyan, mégis 6200 hajléktalan alhatna minden este fedett helyen. Szerinte a fedél nélkül élők számát nem lehet megállapítani, és minden civil szervezet téved az általuk emlegetett számokat illetően, hiszen ők 10 és 30 ezer közé becsülik a hajléktalanok számát.

Novemberben fogadják el

A fővárosi közgyűlés így szigorítja majd novemberben az utcán élésről szóló jogszabályokat. Amit már most tudni lehet, hogy a világörökségi területeken, például a Duna-parton vagy a budai Vár területén nem tartózkodhatnak majd hajléktalanok életvitelszerűen. Ezeken kívül 29 aluljáró, játszótér, köznevelési intézet, illetve hidak és közúti felüljárók környéke szerepel még a mentes övezetek közé.

Az életvitelszerű tartózkodást még nem határozták meg konkrétan. Ha a közterület-felügyelő meglátja, hogy egy hajléktalan a tiltott zónákon tartózkodik, először felszólítja őt távozásra. Ha a hajléktalan ezt nem teszi meg, akkor a közterület-felügyelő beviheti a rendőrségre.

Ezekben az aluljárókban nem lehet majd hajléktalan

A szabálysértési törvény szerint eddig sem lehetett például a Világörökség részeként meghatározott területeken tartózkodni. Ezekhez a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is hozzátehetnek más területeket. A végleges szabályozás a tiltott zónákról még ősszel megszülethet, ha a kerületek tíz napon belül elküldik a kiegészítéseiket a fővárosnak.

Tiltott zónák: Ajtósi Dürer sor, Astoria, Blaha L. tér, Bocskai út-Fehérvári út, Boráros tér, Deák tér, Déli pu., Ecseri út, Corvin-negyed, Ferenciek tere, Flórián tér, Goldmann György tér, Határ út, Kálvin tér, Keleti pu., Lehel út-Róbert Károly krt., Margit híd - budai hídfő -, Móricz Zs. körtér, Nagyvárad tér, Népliget, Nyugati tér, Örs vezér tér, Pöttyös utca, Szentlélek tér, Váci út-Csanádi u., Váci út-Dózsa György út, Váci út-Ipoly u., Váci út-Róbert Károly krt., Váci út-Victor Hugo u.

Ezt is szeretjük