Nagy a baj: százmilliókkal csökkentette a támogatást a minisztérium

Veszélyben a téli hajléktalanellátás, mert kevesebb a pénz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány héttel ezelőtt még arról adtunk hírt, hogy a budapesti hajléktalanellátó szervezetek idén is 230 millió forintos minisztériumi forrásra pályázhatnak, amelyből a téli ellátás egy részét finanszírozhatják.

Mint megtudtuk, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem sokkal cikkünk megjelenése után azt közölte a pályázatokat kiíró - így a pénzzel is rendelkező - Összefogás Közalapítvánnyal, hogy 230 millió forint helyett nulla forintot kapnak, a felháborodást követően pedig végül 70 millió forintot ajánlottak fel. Ez szinte semmire nem elég.

Győri Péter, a közalapítvány szakértője elmondta, tudomása szerint a "nagy állami zárolások" jegyében csökkentették az összeget, először nulla, később 70 millió forintra.

Miután a 70 milliós megállapodásra sor került, a minisztérium azt kérte a közalapítványtól, hogy adjon le egy új programot az új összeg ismeretében, és így gyorsított eljárásban kifizetik az összeget.

Se szerződés, se pénz

A közalapítvány ezt meg is tette, a NEFMI viszont azóta se bólintott rá a pályázatok kiírására. Ami már csak azért is gond, mert a téli időszámítás november 1-jén elindult.

- Se szerződés, se pénz - foglalta össze röviden Győri Péter, aki kérdésünkre, hogy az egyelőre még fantom 70 millió forint mire lesz elég, közölte: az életben tartásra, másra nem.

- Ebből a pénzből hideg élelmet és gyógyszer kaphatnak a hajléktalanok. Beruházást nem lehet megvalósítani, a lakhatási programok leállhatnak, és a hétvégi nyitva tartásokat is el lehet felejteni - vélekedett Győri Péter, hozzátéve, hogy ebből a pénzből korábban hat-hét nagy feladatot finanszíroztak az ellátók, ez kettőre redukálódik.

Nem lesz hétvégi nyitva tartás

Hasonlókról számolt be Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. Mint mondta, "fogalma sincs", mi lesz, a támogatásból a rendkívül leromlott,  az életveszélyhez közel álló hajléktalanokat tudják ellátni, másra nem jut belőle.

Így élnek a hajléktalan nők

Nézegess képeket!

Elolvasom

- A nappali melegedők télen a hétvégén is nyitva tartanak kiegészítő szolgáltatásként, ez most várhatóan nem lesz így, nem mindenki fog kinyitni. A meghatározó rehabilitációs és a foglalkoztatási projektek is leállhatnak, bár utóbbira jut pénz, de csak a töredéke a tavalyinak - mondta el.

Aknai Zoltán egyben hozzátette, véleménye szerint ezzel a témával egyáltalán nem foglalkoznak, és nem csak minisztériumi szinten - a fővárost leszámítva az önkormányzatokat sem érdekli a téma.

Így élnek a hajléktalan családok
Ellátogattunk egy úgynevezett családok átmeneti otthonába, hogy megtudjuk, kik és miért élnek családoknak fenntartott hajléktalanszállókon. Cikkünket ezen a linken olvashatod.

A minisztérium említést sem tett a zárolásról

Megkerestük a NEFMI-t is, hogy mikorra várható a pályázatok kiírása, ám a válaszadáshoz türelmünket kérték. Természetesen, amint megkapjuk a választ, közöljük.

A minisztérium válaszában annyit írt: a tárca 70 millió forintot biztosít az Összefogás Közalapítvány számára. Az Összefogás késve adta le elszámolását és a szerződéshez szükséges mellékletek beadását is múlt hét pénteken teljesítette.

A minisztérium korábban azt mondta, azért nem kötöttek szerződést az Összefogás Közalapítvánnyal, mert az a tavalyi elszámolást későn küldte el, ráadásul még hiánypótlást is kellett kérniük.

- Az Összefogás Közalapítvány ezt az elszámolást csak két héttel ezelőtt, 2011. szeptember közepén nyújtotta be, holott a támogatási szerződés alapján még júniusban kellett volna benyújtania. Az elszámolás pénzügyi ellenőrzése még tart, a közalapítványtól hiánypótlást kellett kérnie a minisztériumnak - közölték akkor.

Érdekesség, hogy a minisztérium korábbi válaszában egyáltalán nem említette, hogy zárolták volna az összeget, sőt, ekkor még a közalapítványt sem értesítették erről. Annyit viszont leszögeztek, hogy a csúszás miatt nem keresnek felelősöket, "az ügy jellegéből kifolyólag" nem látják ennek értelmét.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A NEFMI cikkünk megjelenése után közlemény adott ki, melyben leszögezték: az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre több, a társadalom peremére szorult ember került az utcára. A kormány célja, hogy a hajléktalanok a jövőben megfelelő és hatékony ellátást kapjanak, hogy életmódjuk miatt ne kényszerüljenek az utcára.

A probléma komplex jellegéből fakadóan szociális, közegészségügyi, lakhatási, közbiztonsági megoldások kidolgozására van szükség. Mindez rövid, közép és hosszú távú intézkedésekkel oldható meg, ugyanakkor a közeli télre tekintettel a rövidtávú intézkedésekre szükséges koncentrálni. Minden hajléktalan-ellátó szervezet megkapta a működéséhez szükséges állami normatívát, a téli ellátáshoz szükséges összeget a Hajléktalanokért és az Összefogás Közalapítvány is meg fogja kapni.

A kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy még a téli hideg előtt a hajléktalanok a számukra létesített ellátóhelyeken érezhető javulást tapasztalhassanak - áll a közleményben.

Ezt is szeretjük