Gyurcsánynak felelnie kell, a Jobbik feljelentést tett becsületsértésért
Ez történt a héten
Összefoglalónkból kiderül, hogyan segítené az EP a női vállalkozókat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Botrányok és bocsánatkérések tarkították az előző hetek eseményeit, a forint az euróhoz képest is gyengült, és most már biztos, hogy idén nem lesz jogerős ítélet a romagyilkosságok ügyével kapcsolatban.

A Fidesz kihívta a bankok és Gyurcsány haragját

Szíjjártó Péter múlt heti bejelentésére, miszerint a kormány fontolgatja, hogy a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon végtörleszthessék a tartozásukat, a piac idegesen nyitott, hétfőn két és fél éves csúcson volt a magyar államcsőd kockázata.

A Bankszövetség bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fog fordulni, közben a forint szerdán kétéves mélypontra zuhant, ezért a frankhitelesek egyelőre csak a bejelentés negatív hatását érzik.

A rögzített árfolyamú végtörlesztés feltételei egyelőre tisztázatlanok, az bizonyos, hogy akik a 180 forintosnál magasabb árfolyamon vették fel a hitelt, azok nem élhetnek a lehetőséggel, és valószínűleg meghatároznak egy összeget is, ami feletti tartozás esetén szintén nem vehető igénybe a 180-as végtörlesztés.

A hétfői parlamenti ülést azonban nemcsak az adósmentés, hanem Gyurcsány Ferenc mentelmi joga miatt is nagy érdeklődés kísérte.

A volt miniszterelnök beszédet mondott, amit bekiabálással, huhogással többen is megzavartak, majd arra kérte a képviselőket, szavazzanak lelkiismeretük szerint.

Mivel a szavazók 85,5%-a - Köztük Szily Katalin is - a mentelmi jog felfüggesztésére szavazott, az ügyészség gyanúsítottként hallgathatja ki Gyurcsány Ferencet a sukorói ügyben.

Felmentette viszont a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében dr. Borovszky Tímeát, az oktatásért felelős tárca korábbi esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét a vesztegetés vádja alól. Mivel az első- és másodfokú ítélet ellentmond a bűnösség kérdésében, csak a Legfelsőbb Bíróság harmadfokú ítélete lesz majd jogerős.

A válság okozta feszültség az Európai Parlamentben is érezteti a hatását. Az EP-képviselők levélben követeltek magyarázatot, és még Günther Oettinger lemondását is megpendítették, miután az energiaügyi biztos azt javasolta, eresszék félárbocra az eladósodott országok zászlajait az uniós intézmények előtt.

Visszavonták a szavukat

A héten többen is voltak, akik visszavonták azt, amit korábban eskü alatt vagy látszólag teljes meggyőződésükből vallottak.

F.-né Ny. Éva, a romagyilkosságok koronatanúja visszavonta a korábban az elsőrendű vádlottra tett terhelő vallomása nagy részét. A fordulat nem volt váratlan, a nő a meghallgatások során többször került ellentmondásba önmagával, sírt és zavarodott volt. A magyar jogrendszer szerint vallomást akkor kell semmisnek tekinteni, ha az kényszer hatására történt, illetve, ha a tanúval előtte nem ismertették a jogait. F.-né azonban nem erre, hanem mentális állapotára hivatkozott, ezért a bíró maga dönt, hogy figyelembe veszi-e majd a korábban elhangzottakat is.

Visszavonta botrányt kavart nyílt levelének egy mondatát Kertész Ákos is, miután a kormány is kijelentette: az író méltatlanná válik a Kossuth-díjra, ha nem kér bocsánatot, amiért az Amerikai Népszavában a magyarokat genetikusan alattvalónak, moslékban dagonyázó disznóknak nevezte. A jobb- és baloldalról egyaránt bírált írásnak végül Kertész visszavonta a "magyar genetikusan alattvaló" mondatát. A Budapest díszpolgára címtől azonban valószínűleg így is megfosztják Kertészt, akit a Jobbik fel is jelentett közösség elleni izgatás, rágalmazás és becsületsértés vádjával.

Az EP konkrét segítséget adna a női vállalkozóknak

Kedvező hírek is érkeztek a héten: az Európai Parlament frissen elfogadott határozatában szerepel, hogy különleges támogatásokat vagy kamatkedvezményeket kapjanak azok a nők, akik kivállalkozást indítanak.

Az EP arra kéri a tagállamokat és az önkormányzatokat, hogy segítsék a kisvállalkozásba kezdő nőket például különleges támogatások, a kockázati tőke, a társadalombiztosítási juttatások és a finanszírozási kamatkedvezmények révén, valamint az 50 év feletti nők munkában maradását is igyekezzenek hathatósan támogatni.

A kezdeményezésre azért került sor, mert az unión belül jelenleg csak minden tizedik nőre jut egy vállalkozás, míg ez az arány a férfiaknál négy az egyhez - adta hírül az Index.

Ezt is szeretjük