Gyurcsány, a pedofil papok és a kocsmai cigizés

Heti összefoglalónk

Tudd meg, melyek voltak a hét főbb belpolitikai eseményei, változásai.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A héten az EU nyomására benyújtották a médiatörvények módosításához szükséges indítványt, Gyurcsány Ferenc pedig a Facebookon beszólt Orbán Viktornak. A héten kiderült, hogy az Alkotmánybíróság visszakaphatja jogköreit, ahogy az is, hogy kitilthatják a dohányzókat a kocsmákból. A pécsi egyházmegye emellett elismerte, hogy az ellenük felhozott vádak - melyek között a szexuális visszaélés is szerepel - részben igazak. Heti összefoglalónk.

Elismerte az egyház a vádakat

Vasárnap a pécsi egyházmegye ideiglenes vezetője elismerte, részben igazak azok a vádak, melyeket felhoztak a püspökség ellen. Az egyházmegyét a rendőrség vizsgálja, mivel felmerült, hogy ott gazdasági visszaélések, továbbá szexuális visszaélések történtek.

Mayer Mihály pécsi püspök már korábban lemondott posztjáról, az egyházmegyét ideiglenesen Veres András vezeti. Az apostoli kormányzó egy körlevél formájában ismerte el: a vádak részben megalapozottak, ám arra már nem tért ki, hogy melyek megalapozottak, illetve melyek nem.

Módosul a médiatörvény

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán benyújtotta a parlamentnek a médiatörvények módosításáról szóló törvényjavaslatotindítványt. Eszerint a médiaszabályozás nem vonatkozik majd a blogokra, a videoblogokra és a magáncélú közleményekre. A törvényjavaslat kimondja azt is, hogy nem az egyes médiaszolgáltatóknak, hanem a médiarendszer egészének a feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás.

Az indítvány szerint a külföldön letelepedett, Magyarországra irányuló szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatóra csak akkor vethetnének ki bírságot, ha azért telepedett le más tagállamban, hogy megkerülje a magyar médiaszabályozást.

A javaslat kitér a sajtótermékek regisztrációjára is. Eszerint a szolgáltatás megkezdésének nem lesz feltétele a nyilvántartásba vétel. A módosításokra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság levélben kérte erre a kormányt.

Az Alkotmánybíróság is örülhet

Nem csak a médiatörvényt illetően várhatók változások, kiderült az is, hogy az Alkotmánybíróság visszakaphatja elvett jogköreit. A második Orbán-kormány egyik legvitatottabb döntése volt, amikor szűkítette az Alkotmánybíróság jogkörét, ami így már-már súlytalanná vált.

Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke kijelentette, az Alkotmánybíróság visszakaphatja a jövőben a jogköreit. Ezt Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke is megerősítette.

A dohányzók kevésbé

Pénteken kiderült, hogy a dohányzókat júliustól kitilthatják az összes vendéglátóhelyről. Az egészségügyi államtitkárság az [origo]-nak elmondta, támogatja az ötletet, mert a cigaretta a népegészségügyi katasztrófahelyzet egyik legfontosabb oka.

Gyurcsány is megszólalt

Pénteken Gyurcsány Ferenc is megszólalt, a volt kormányfő egy Facebook-bejegyzésben bírálta Orbán Viktort, aki korábban kijelentette: az előző korszak veszedelmes öröksége Magyarország irtózatos államadóssága, amelyet már az idei évben minden eszközzel csökkenteni kell. Orbán szerint az államadósság az akadálya a munkahelyteremtésnek.

Gyurcsány Ferenc szintén a Facebookon reagált Orbán szavaira. A volt kormányfő levelében 14 kérdést tett fel Orbán Viktornak, melyekkel arra utalt, hogy az Orbán-kormány is felelős az államadósság ilyen mértékű növekedéséért. A vitába a Fidesz-frakció is belefolyt, kijelentve: Gyurcsány inkább hallgasson.

Ezt is szeretjük