Egy hónap szülési szabadság járna a friss apukáknak
Miért nem élhetnek ezzel mégsem?
Hiába az uniós szabály, hazánk még nem hozott törvényt erről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A skandináv országok utcáin igen gyakran látni babakocsit tologató, jól szituált, fiatal apukákat.

Ezekben az országokban ugyanis évek óta bevett gyakorlat, hogy az anya helyett az apukák mennek gyesre kisgyermekükkel. Vajon ez a szívmelengető látvány valaha hazánkban is mindennapivá fog válni?

Külföldi példák

Ahány ország, annyi szokás. Nincs ez másképp a gyes tekintetében sem. Egy dolog azonban jó néhány ország esetében közös: a kispapákat az állam egy meghatározott időre pelenkázásra kötelezi, azaz a gyes idejének egy részét kizárólag számukra tartja fenn.

Izlandon egy gyermek után kilenc hónap otthonlét jár a szülőknek, három az anyának, három az apának, a fennmaradó három hónapon pedig megosztoznak. Az apa három hónapja nem ruházható át, így, ha azt nem használják ki, elvész. Svédországban is hasonló a helyzet, 60 napot kifejezetten az apáknak tartanak fenn, akik ezalatt fizetésük 80%-át kapják. Norvégiában a gyes alatt az apa kvóta hat hét, amit szintén kizárólag a férfi használhat fel.

Finnországban 12 napot kapnak az erősebb nem tagjai a fizetés 66%-a mellett. Fontos tehát, hogy az apa számára fenntartott idő nem átruházható, így ha nem él ezzel a jogával, a szabadság elveszik. Mindezzel azt próbálják elősegíteni, hogy az apák több időt tölthessenek gyermekükkel, kiépíthessék a korai érzelmi kötelékeket, valamint, hogy az anyukákra némileg kevesebb teher háruljon. Ezekben a családokban az apa nem egy napi egy-két órára látott idegen, hanem a család szerves része.

A skandináv országok példájára az elmúlt években számos más ország - köztük például Németország, Románia, illetve Lengyelország - is átvette ezt a jogszabályt, saját elképzeléseiknek megfelelően alakítva azt.

Hazai helyzet

A 2010 márciusában megszavazott uniós direktívát - melynek értelmében a 36 hónap gyesből legalább egy hónapot az apának kötelezően otthon kellene töltenie a gyerekkel - tagállam révén Magyarország is köteles beépíteni jogrendszerébe. Ám hazánkban egyelőre még csak törvényjavaslat született ez ügyben. Hogy végül meddig jut majd az elképzelés, még nem tudni. Addig is, a jelenlegi jogszabályok szerint a magyar kispapákat apasági szabadság címén öt nap fizetett szabadság illeti meg.

Ezen kívül természetesen - a külföldi országokhoz hasonlóan - jogukban áll az is, hogy a gyed, gyes teljes idejére átvállalják az anyától a gyermek gondozását. Ilyen esetben az apának két év alatt legalább 365 nap biztosított jogviszonyt kell felmutatnia, valamint vizsgálják, hogy a kérelem benyújtásakor van-e munkahelye, vagy ha munkanélküli, kap-e még ellátást. Ezzel a lehetőséggel azonban csupán a családok 5-6%-a, azaz évente körülbelül tízezer család él. Hogy mi ennek az oka?

Ezért nem mennek gyesre a magyar apák

A fő akadály, hogy anyagilag nem éri meg az anyáknál átlagosan 15-20%-kal jobban kereső apáknak otthon maradniuk, hiszen ez jelentős jövedelemkiesést jelentene a családi kasszában. Emellett közrejátszik az is, hogy a gyermek születése utáni első fél évben az anyák nagyobb összeget kapnak.

A kismamák ugyanis ebben az időszakban igényelhetik az úgynevezett terhességi-gyermekágyi segélyt, melynek összege a korábbi bruttó kereset 70%-a, felső fizetési határ nélkül. Erre a segélyre azonban az apák nem jogosultak. Őket csak a gyed illeti meg, ami szintén a bruttó fizetés 70%-a, ám maximum havi bruttó 137 200 forint lehet. A 24 hét elteltével természetesen az apa és az anya is választhatja a gyermekgondozási díjat - gyed - ugyanazokkal a feltételekkel.

Mindezek mellett pedig kis részben talán az is közrejátszó tényező, hogy az elmúlt másfél évtizedben a férfi-női szerepvállalással kapcsolatos attitűdök Magyarországon egyre konzervatívabbak lettek. Ez pedig a munkahelyi kultúrában is tükröződik, ugyanis a gyermek miatti hosszabb-rövidebb távú munkahelyi kimaradást a férfiaknak kevésbé nézik el, mint a nőknek.

Látható tehát, hogy hazánkban az apa-baba projekt ezen formája még gyerekcipőben jár a külföldi állapotokhoz képest. Néhány éven belül azonban a különféle állami ösztönző intézkedések hatására akár kicsiny hazánkban is elterjedhet a kispapa sikk.

Ezt is szeretjük