Színt vallott a kormány: a te megélhetésed is veszélybe kerülhet
Az államtitkár támogatja azt a javaslatot, ami gyermekvállaláshoz kötné a nyugdíjat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hvg.hu szerint a családpolitikáért felelős államtitkár egyeztetést tervez egy olyan javaslatról, mely szerint mindenki annak függvényében kapna csak nyugdíjat, ahány gyermeke született.

Tárgyalnak a meglepő javaslatról

A lap a Magyar Nemzet csütörtöki számára hivatkozva azt írja, Novák Katalin szerint vannak a Népesedési Kerekasztal nyugdíjra vonatkozó akciótervének olyan elemei, amelyek találkoznak a kormány elképzeléseivel, amelyekről egyeztetést kezdeményezett.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül működő Népesedési Kerekasztal egy olyan javaslattal állt elő, hogy a gyermekek - vagy ahogy ők fogalmaznak, a járulékfizetők - számának függvényévé kellene tenni, ki mennyi nyugdíjra jogosult.

Nem most fogják megállítani a népesség fogyását

Bár a tervezet közel egy hónapja fekszik a parlament előtt, egyelőre nem utalt arra semmi, hogy a kormány részéről támogatnák azt. Novák nem fejtette ki, hogy a javaslat pontosan mely elemeit tartja elfogadhatónak.

A témában általunk megkeresett szakember arról írt, hogy egyetlen ilyen elem nem oldja meg a népesedés problémáját. Azt csak "széleskörű, szemléletformáló hatású" intézkedésekkel lehet elérni.

Novák Katalin friss tagja a kormánynak, az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül önálló államtitkárságot kapott család- és ifjúságügyért felelős.

Ezt is szeretjük