Mindannyiunk gyerekét érintheti - Még mindig botrányosan könnyű gyerekpornóhoz jutni
November 20. a gyermekek jogainak világnapja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekek jogainak világnapját az ENSZ által elfogadott egyezmény értelmében 1989 óta tartják szerte a világon november 20-án.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet szentel a kormány is a gyerekek védelmének, igaz az ellátórendszer még bőven hagy kívánnivalót maga után.

Megtilthatják a gyerek nevelését

A 2013. július 1-jén életbe lépő új Büntető Törvénykönyv számos rendelkezést hozott a gyerekek védelme érdekében. Ezzel kapcsolatban a Btk.-ban több szigorítást is megfogalmaztak, mint például a kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása. Ha az ellenkezője történik, az akár egy év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az új törvénykönyvben főleg a 18 éven aluliak elleni erőszakos bűncselekmények büntetése lett súlyosabb. Ez azt jelenti, hogy az elkövetőnek megtilthatják a gyereknevelést, de akár azt is, hogy a munkahelyén olyan pozícióban helyezkedjen el, ahol kapcsolatba léphet gyerekekkel vagy felügyeletet kellene vállalnia. 

A törvénykönyv ezen része nem csak a gyerekeket részesíti fokozott védelemben, hanem azokat is, akik nem tudnak védekezni, tehát például a szellemi fogyatékosokat. A gyermekek védelméről szóló törvény azzal módosult, hogy 2013-tól az önkormányzatoknak joga van a gyermek és a fiatal felnőtt rászorultságára való tekintettel pénzbeli támogatást nyújtani.

A szociális és családügyért felelős államtitkár, Soltész Miklós egy november 19-i, keddi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy korszakalkotó lépések történtek a gyermekvédelemben az elmúlt évek során. Ilyen például január 1-től a gyerekek örökbefogadásának elsődlegessége. Emellett a nevelőszülői hálózat is erősödött az egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetésével, így aki a nevelőszülővé válást választja, az egyben foglalkoztatottá is válik. Megkérdeztük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy kokrétan milyen korszakalkotó lépésekre lehet számítani a jövőben a kérdéssel kapcsolatban. Ezzel a témával egy külön cikkben fogunk foglalkozni.

A kormány egy korábbi szabályozása szerint a rendőr-főkapitányságokon gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani a 14 éven aluliak számára legkésőbb 2014. január 1-ig. Az egyik ilyen szobát még 2011 novemberében Navracsics Tibor adta át. A helyiség berendezése teljesen a gyerekhez kell, hogy igazodjon, úgy, hogy egyáltalán ne okozzon benne feszültséget. Ugyanakkor hang- és képrögzítő eszközöknek lennie kell benne.

Nemzetközi lépések

Miután a gyermekpornográfia elterjedésére az egyik legalkalmasabb felület az internet, a Google és a Microsoft internetes óriáscégek közösen lépnek fel ez ellen. Ez azt jelenti, hogy úgy változtatják meg a kereső algoritmusokat, hogy ezzel kizárják a találatok közül a kiskorúak bántalmazását tartalmazó képeket és videókat. A Google beszámolója szerint több mint százezer olyan kulcsszó létezik, ami gyerekpornóhoz vezethet. A szigorítást először angol nyelvre vezetik be, majd fokozatosan még 150 nyelvre kiterjesztik. Hasonló módszeren a Youtube videómegosztó szakemberei is dolgoznak.

Ezzel csak az a probléma, hogy akik a hasonló témák iránt érdeklődnek, mint a gyerekpornó vagy egyéb erőszakos és pedofil tartalmak, megtalálják majd így is a módját annak, hogy elérjék, amit akarnak. Nem beszélve arról, hogy a pedofilok zárt rendszeren keresztül kommunikálnak, cserélnek képeket és videókat. A Google keresője ennek ellenére a gyermekpornó kulcsó beírására automatikusan kidobja a gyerekpornó video szóösszetételt, és találatokat is természetesen.

A gyermekprostitúció ellen

A jogszabály meghatározza a gyerekek jogait, valamint szabályozza a szülők, a nevelők, az állam, az önkormányzatok és a civil szervezetek feladatait a gyerekvédelem területén. A kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott a gyermekek érdekében, védelmében és jogaik érvényesítésében.

A Széchenyi Terv keretén belül a kormány Nyitott szemmel a gyerekek védelmében címmel indított programot a gyermekprostitúció és a szexuális bántalmazás megelőzésére. A programot különböző foglalkozásokkal valósítják meg. A felmérések szerint a lányok leginkább 13-14 éves korukban, amíg a fiúk hétéves koruk körül válnak áldozatokká. További problémát okoz, hogy a rendőrség évente nagyjából 50-70 kiskorú prostituáltat talál az utcán, akik szinte kivétel nélkül intézetben nevelkednek. A kormány célja eljuttatni a gyerekek felé azt az üzenetet, hogy egytől egyig értékesek és különlegesek, ehhez viszont nyitott szemmel kell járnia mindenkinek, és akár észrevenni a jeleket.

Ezen kívül azzal is szembe kell nézni, hogy a gyerekek maguk sincsenek tisztában a saját jogaikkal. Egy 2009-es uniós felmérés szerint három magyar gyerekből kettő nem tudja, hogy milyen jogai vannak, továbbá hová és kihez fordulhat jogainak megsértése miatt.

Ezt is szeretjük