Csak ezután mennél nyaralni? Van egy rossz hírünk

A mostaninál is gyengébb forint jöhet. A mindennapi életedre is komoly befolyással lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben sok hír szólt a forint gyengüléséről, illetve annak lehetséges okairól. Egy elemzés most arra mutatott rá, hogy a magyar fizetőeszköz még a mostaninál is nagyobb bajba kerülhet. A gyenge forint eredményével szembesülhetünk a benzinkutakon, a nyaralásunkkor és az élelmiszerboltokban is. Nemcsak az import termékek, de a hazai élelmiszerek ára is nőhet. Mégis vannak, akiknek kedvez a gyenge forintárfolyam.

Fel kell készülni a gyenge forintra

A Bloomberg gazdasági lap napokban közzétett elemzésében arra jutott, hogy a Magyar Nemzeti Bank - MNB - kamatcsökkentései miatt a forint a mostaninál is gyengébb lehet a közeljövőben. Mint ismert, Matolcsy György, miután a kormány kinevezte a jegybank élére, folyamatosan minimálisra csökkentette a forint alapkamatát. Emellett rosszul hat a forintra az ukrajnai, gázai, illetve az iraki háború is.

A forint árfolyama az utóbbi napokban sokat változott, de leginkább gyengült az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. A cikk születésekor egy euró 314 forintot ér, de bármikor tovább eshet a hazai fizetőeszköz. Egy gyenge forint pedig egy sor problémát okozhat a lakosság szintjén is.

Ha külföldi nyaralást tervezel a következő hetekben, és még nem váltottál pénzt, vagy nem fizetted ki a szállás, illetve az utazás költségeit, gondban lehetsz. Ha valóban tovább romlik a forint, úgy egyre többe fog kerülni minden, a szállástól a strandbelépőig. Egy augusztus végi külföldi nyaralás már így is jó eséllyel több pénzt emészt fel, mint ha a nyár elején letudtad volna. Június 1-jén ugyanis 12 forinttal kevesebbet kellett adni egy euróért. Ez egy nyaralás komplett költségénél akár több tízezer forintot is jelenthet.

A legtöbb embert érzékenyen érinti, de vannak, akik nyerhetnek a gyenge forinttal

Ha valaki devizában - például svájci frankban - felvett hitelt törleszt, annak egyáltalán nem mindegy, mekkora a különbség a két valuta között. Minél gyengébb a forint a frankhoz képest, annál inkább megnő a hiteles törlesztő részlete.

Mivel a benzin árát főként a nemzetközi trendek határozzák meg, a gyenge forint általában az üzemanyagok drágulását is magával hozza. Ha pedig drága az üzemanyag, akkor a szállítás is az lesz, így még az olyan élelmiszerek ára is megnő, amit csupa hazai termékből állítottak elő, hiszen a drága gázolajat használó teherautó viszi el a pékségből a kenyeret a boltba.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elmúlt hónapokban ugyan nem volt drágulás Magyarországon, a Központi Statisztikai Központ adatai szerint júliusban már nőttek a hazai árak.

Bár nyáron még sok hazai gyümölcsből válogathatunk, ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre inkább a külföldről behozott termékekre kényszerülnek a fogyasztók. Mivel ezeket is befolyásolja a forint állapota, így annak tartós gyengesége vagy további romlása komoly áremelkedést hozhat e téren is.

Van olyan is, akinek pont a minél gyengébb forint jön jól. Akik itthon külföldi piacokra termelnek, azoknak megérheti a forint gyengülése, de a hazánkba látogató turisták is több forintot kaphatnak pénzükért.

Az önkormányzatok adósságát átvállalta a kormány, így most Budapest feje fájhat a forint gyengülése miatt emelkedő részletek miatt. Nézd meg a legeladósodottabb városokat!

Ezt is szeretjük