Olyat tud rólad a Google, amire te már nem is emlékszel: az idővonaladon látszik
Talán már el is felejtetted, hogy tavaly nyáron bementél abba a kis éjjel-nappaliba, de a Google Helyelőzményekben látszik.

terkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Google nem titkolja, hogy tárolja a belépett felhasználók helyelőzményeit, azért olyan nagyon nem is verik nagydobra, így nem csoda, hogy csak kevesen tudnak arról, hogy, ha nem kapcsolják ki ezt a funkciót az okoseszközökön, az alkalmazás minden lépésüket megjegyzi. Bár ezt a lehetőséget valahol, valamikor jóvá kellett hagyni, könnyen lehet, hogy a sok felugró biztonsági kérdés közt ez pont elveszett, és sokan csak gépiesen rákoppintottak az engedélyezésre anélkül, hogy pontosan tisztában lettek volna azzal, mit jelent.

Ha te is hozzájárultál, hogy a Google eltárolja a tartózkodási helyeidet, mára valószínűleg egy csinos és tartalmas kis idővonalad van, ami a beleegyezésed időpontjától kezdve folyamatosan követi az utadat a telefonod lokációja alapján. Ezt ide kattintva nézheted meg: ha a térkép alatti sávban a jobb oldalra viszed a kurzort, felugrik egy nyíl, amivel léptetheted a sort. A Google ráadásul azt is rangsorolja, hogy mely helyeket látogattad meg a leggyakrabban, a bal felső sarokban pedig dátum szerint is böngészhetsz az adatok között.

Persze előfordulhat, hogy a funkciót már korábban kikapcsoltad, ebben az esetben nem lesz friss adat arra vonatkozóan, hogy merre jártál. Bár az Android és a Google törekszik rá, hogy rávegyen: ne tiltsd le a helyelőzményeket, mert így könnyebb a dolguk például az útvonaltervezésnél, ezt mégis megteheted, ha nem szeretnéd, hogy minden lépésed rögzítésre kerüljön. Androidos okoseszközön nyisd meg a Beállításokat, majd az Alkalmazáskezelőt, válaszd a Google-t, és az Engedélyeknél tiltsd le a helyadatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Számítógépen a Saját tevékenységek oldalon a Tevékenységvezérlők pontnál kapcsold ki a Helyelőzményeket. Ha törölni szeretnéd az eddigi helyadatokat, nyisd meg az idővonaladat, és az alsó sáv felett, jobb oldalt látható fogaskerék ikonra kattintva válaszd Az összes Helyelőzmény törlése lehetőséget. Nem árt áttekinteni a többi tevékenység listáját is, hátha érnek még meglepetések.

Vicces találatokat ad a Google az elgépelt keresésekre

Még a legjobb helyesíróval is előfordulhat, hogy olykor elgépel egy-egy betűt. Egy ilyen aprócska melléfogás egészen vicces helyzeteket szülhet: bár a Google sokszor alkalmazza az automatikus javítást, más szempontból is alapos, mert a legnagyobb butaságra is képes releváns találatot adni.

Ezt is szeretjük