A „mérgező hölgy” óriási rejtély az orvostudománynak - Miért lett rosszul körülötte mindenki a kórházban?

Egyszerű háziasszonyként került a kórházba, azonban máig nem tudni, miért ájult el mindenki körülötte.

gloriaramirez5
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gloria Ramirez neve szinte egybeforrt a máig megoldatlan, misztikus rejtélyekkel, hiszen ami 26 évvel ezelőtt történt, arra még a mai napig nem találtak konkrét, észszerű magyarázatot - és talán már soha nem is fognak.

A 31 éves, kétgyermekes nő 1994. február 19-én került a kaliforniai Riverside kórház sürgősségi osztályára, előrehaladott méhnyakrákkal kezelték, azonban nem sokkal később nagyon különös dolgok történtek az őt kezelő orvosokkal és nővérekkel.

Rejtély a kórházban

A nőt légzési zavarokkal, heves szívveréssel és mentálisan labilis állapotban szállították a sürgősségi osztályra, azonban egyik tünet sem jellemzője a méhnyakráknak. A beadott nyugtató injekció nem segített az állapotán, defibrillátor alkalmazásával szerettek volna javítani a beteg helyzetén. Itt kezdődtek a furcsa jelenségek, mint például a testén megjelenő olajos bevonat, vagy a fokhagymaszag, amit előtte még nem tapasztaltak Ramireznél.

Gloria Ramirez, a "mérgező hölgy"
Gloria Ramirez, a "mérgező hölgy"
Fotó: morbidology.com / Pinterest

Vért vettek a nőtől, a folyamatot végző Susan Kane először egy furcsa, vegyszeres, ammóniás szagra figyelt fel, majd égő arcára panaszkodott, nem sokkal később pedig elájult. A rezidens orvos, Julie Gorchynski vette át a kémcsövet, amiben furcsa, kristályos anyagokat látott úszkálni, kis idő elteltével pedig ő is szédülés és hányinger tüneteit érezte magán, majd elájult. Amikor a lélegeztető orvos, Maureen Welch is eszméletét vesztette, kitört a pánik: az egész kórházat kiürítették, csak egy kis csoport maradt a beteg körül, köztük Sallie Balderas ápolónő, aki később szintén hányt és elájult.

Tömeges rosszullétek

Gloria Ramirez 20:15-kor került a sürgősségi osztályra, háromnegyed órával később, 20:50-kor pedig halottá nyilvánították. A kirendelt halottkém, Dan Cupido először rendkívüli körülményként jellemezte a halál okát, később azt mondták, hogy a nő vesekárosodásban halt meg, ami a rákkal van összefüggésben.

gloriaramirez3
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

Az őt kezelő 37 szakember közül összesen 23-an lettek rosszul, közülük öt embert az intenzív osztályra kellett szállítani, és a holttest tárolását és boncolását is a legnagyobb biztonsági óvintézkedések mellett végezték. A történtek gyorsan bejárták a sajtót, később mérgező hölgyként kezdték emlegetni Gloria Ramirezt.

A legsúlyosabb esetekben azonban nem csak pillanatnyi rosszullét és ájulás lépett fel: Maureen Welchnek többször is leállt a légzése, emlékezetkiesése és beszédzavara lett, Julie Gorchynski a csontnekrózis és a hepatitisz betegségeitől szenvedett, sokáig csak mankóval tudott járni, Sallie Balderast pedig tíz napig kezelték légzéskimaradások miatt. Ezek az emberek korábban mind makkegészségesek voltak.

gloriaramirez4
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

Nyomozás és lehetséges magyarázatok

Az esetet mindenki meg akarta érteni. Orvosok, nyomozók, családtagok és a közvélemény is. Mintákat vettek a holttestből, a szobából, ahol kezelték, de semmilyen rendellenességet nem mutattak ki a vizsgálatok. A mérgező hölgy vérmintáit már nem tudták megvizsgálni, mert a kórházi személyzet megsemmisítette.

Végül a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen mérgezés nem történt, a legvalószínűbb magyarázatként a tömeghisztériát jelölték meg a nyomozás során - ezzel azonban sokan nem értettek egyet, a megbetegedő orvosok sem hittek ennek a teóriának, hiszen pszichés zavarok miatt nem kerültek volna többen is intenzívre, majd elhúzódó betegségek sem alakultak volna ki azoknál, akik a beteg közvetlen közelébe kerültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik lehetséges magyarázat szerint Gloria a fájdalmai csillapítására DMSO, vagyis dimetil-szulfoxid-tartalmú kenőcsöt használt, ami megmagyarázza az olajos bőrfelszínt, és a használók többségénél a fokhagymaíz is megjelenik, így ez a furcsaság is érthetőbbé válik. A szakértők szerint a szer a veseelégtelenség miatt halmozódott fel a mérgező hölgy szervezetében, a mentősök által adagolt oxigén reakciójának hatására kristályosodott ki a kémcsőben, a defibrillátor elektromossága pedig átalakította a DSMO-t mérgező gázokká, ami magyarázat lehet a kezelő személyzet rosszulléteire. Sokak szerint ez az elmélet semmilyen tudományos háttérrel nem bír, így az igazság már talán soha nem fog kiderülni.

Az eset megjelent az X-aktákban, de a Grace Klinika is foglalkozott vele egy epizódjában.

Rejtélyes kódot találtak a régi selyemruhába varrva: azóta sem sikerült megfejteni, mit jelent

A ruhába olyan kódot tartalmazó sorokat írtak, amit senki sem tud lefordítani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest, Facebook)

Ezt is szeretjük