A „mérgező hölgy” óriási rejtély az orvostudománynak - Miért lett rosszul körülötte mindenki a kórházban?

Egyszerű háziasszonyként került a kórházba, azonban máig nem tudni, miért ájult el mindenki körülötte.

gloriaramirez5

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gloria Ramirez neve szinte egybeforrt a máig megoldatlan, misztikus rejtélyekkel, hiszen ami 26 évvel ezelőtt történt, arra még a mai napig nem találtak konkrét, észszerű magyarázatot - és talán már soha nem is fognak.

A 31 éves, kétgyermekes nő 1994. február 19-én került a kaliforniai Riverside kórház sürgősségi osztályára, előrehaladott méhnyakrákkal kezelték, azonban nem sokkal később nagyon különös dolgok történtek az őt kezelő orvosokkal és nővérekkel.

Rejtély a kórházban

A nőt légzési zavarokkal, heves szívveréssel és mentálisan labilis állapotban szállították a sürgősségi osztályra, azonban egyik tünet sem jellemzője a méhnyakráknak. A beadott nyugtató injekció nem segített az állapotán, defibrillátor alkalmazásával szerettek volna javítani a beteg helyzetén. Itt kezdődtek a furcsa jelenségek, mint például a testén megjelenő olajos bevonat, vagy a fokhagymaszag, amit előtte még nem tapasztaltak Ramireznél.

Gloria Ramirez, a "mérgező hölgy"
Gloria Ramirez, a "mérgező hölgy"
Fotó: morbidology.com / Pinterest

Vért vettek a nőtől, a folyamatot végző Susan Kane először egy furcsa, vegyszeres, ammóniás szagra figyelt fel, majd égő arcára panaszkodott, nem sokkal később pedig elájult. A rezidens orvos, Julie Gorchynski vette át a kémcsövet, amiben furcsa, kristályos anyagokat látott úszkálni, kis idő elteltével pedig ő is szédülés és hányinger tüneteit érezte magán, majd elájult. Amikor a lélegeztető orvos, Maureen Welch is eszméletét vesztette, kitört a pánik: az egész kórházat kiürítették, csak egy kis csoport maradt a beteg körül, köztük Sallie Balderas ápolónő, aki később szintén hányt és elájult.

Tömeges rosszullétek

Gloria Ramirez 20:15-kor került a sürgősségi osztályra, háromnegyed órával később, 20:50-kor pedig halottá nyilvánították. A kirendelt halottkém, Dan Cupido először rendkívüli körülményként jellemezte a halál okát, később azt mondták, hogy a nő vesekárosodásban halt meg, ami a rákkal van összefüggésben.

gloriaramirez3
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

Az őt kezelő 37 szakember közül összesen 23-an lettek rosszul, közülük öt embert az intenzív osztályra kellett szállítani, és a holttest tárolását és boncolását is a legnagyobb biztonsági óvintézkedések mellett végezték. A történtek gyorsan bejárták a sajtót, később mérgező hölgyként kezdték emlegetni Gloria Ramirezt.

A legsúlyosabb esetekben azonban nem csak pillanatnyi rosszullét és ájulás lépett fel: Maureen Welchnek többször is leállt a légzése, emlékezetkiesése és beszédzavara lett, Julie Gorchynski a csontnekrózis és a hepatitisz betegségeitől szenvedett, sokáig csak mankóval tudott járni, Sallie Balderast pedig tíz napig kezelték légzéskimaradások miatt. Ezek az emberek korábban mind makkegészségesek voltak.

gloriaramirez4
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

Nyomozás és lehetséges magyarázatok

Az esetet mindenki meg akarta érteni. Orvosok, nyomozók, családtagok és a közvélemény is. Mintákat vettek a holttestből, a szobából, ahol kezelték, de semmilyen rendellenességet nem mutattak ki a vizsgálatok. A mérgező hölgy vérmintáit már nem tudták megvizsgálni, mert a kórházi személyzet megsemmisítette.

Végül a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen mérgezés nem történt, a legvalószínűbb magyarázatként a tömeghisztériát jelölték meg a nyomozás során - ezzel azonban sokan nem értettek egyet, a megbetegedő orvosok sem hittek ennek a teóriának, hiszen pszichés zavarok miatt nem kerültek volna többen is intenzívre, majd elhúzódó betegségek sem alakultak volna ki azoknál, akik a beteg közvetlen közelébe kerültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik lehetséges magyarázat szerint Gloria a fájdalmai csillapítására DMSO, vagyis dimetil-szulfoxid-tartalmú kenőcsöt használt, ami megmagyarázza az olajos bőrfelszínt, és a használók többségénél a fokhagymaíz is megjelenik, így ez a furcsaság is érthetőbbé válik. A szakértők szerint a szer a veseelégtelenség miatt halmozódott fel a mérgező hölgy szervezetében, a mentősök által adagolt oxigén reakciójának hatására kristályosodott ki a kémcsőben, a defibrillátor elektromossága pedig átalakította a DSMO-t mérgező gázokká, ami magyarázat lehet a kezelő személyzet rosszulléteire. Sokak szerint ez az elmélet semmilyen tudományos háttérrel nem bír, így az igazság már talán soha nem fog kiderülni.

Az eset megjelent az X-aktákban, de a Grace Klinika is foglalkozott vele egy epizódjában.

Rejtélyes kódot találtak a régi selyemruhába varrva: azóta sem sikerült megfejteni, mit jelent

A ruhába olyan kódot tartalmazó sorokat írtak, amit senki sem tud lefordítani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest, Facebook)

Ezt is szeretjük