Ezt üzeni a házi őrizetből Geréb Ágnes
Geréb Ágnes házi őrizetben van, de azért hallatja hangját. Kemény kritikát fogalmazott meg az otthon szülésről szóló új rendeletről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kedd délelőtt a képviselői irodaházban egy nyilvános képviselői meghallgatás keretében vitatták meg a bába és szülésznő szakma aktuális kihívásait. Az eseményre meghívták az első fokon két évre elítélt, jelenleg házi őrizetben lévő Geréb Ágnest, akit viszont a bíróság nem engedett el az eseményre. A szülész-nőgyógyász ettől függetlenül megosztotta gondolatait a hallgatósággal, levelét Görbicz Adria olvasta fel. 

Geréb Ágnes szerint most úgy tűnik, végre elindult az a mindent átformáló szülészeti reform, amire Magyarországnak nagy szüksége van, hiszen a születési mutatók nem javulnak. 

A szülész-nőgyógyász úgy véli, ennek oka, hogy a szemléletváltás elmaradt, a bábák ugyanazokat a szülészeti protokollokat használják, mint a szülészorvosok. Geréb szerint a helyzet javítása érdekében a "gondoskodás bábai modelljét" kellene megvalósítani mind az intézeten kívüli, mind az intézeten belüli szüléseknél.

A modell főbb jellemzői a következők: a várandós anya lelki, fizikai állapotának nyomon követése a terhesség kezdetétől a végéig, a személyre szabott felkészítés és tanácsadás, a technikai beavatkozások minimalizálása, a komplikációk felismerése, valamint szükség esetén a kórházi kezelés.

- A cél nem az, hogy minél többen szüljenek intézményen kívül, hanem az, hogy minél többen szüljenek jól, háborítatlanul, minél kevesebb beavatkozással. Mindenütt jó, de legjobb biztonságban - írta Geréb Ágnes.

Geréb véleménye az otthon szülésről szóló rendeletről

A szülész-nőgyógyász a most hatályba lépett, az otthon szülésről szóló rendeletre is kitért levelében. Geréb elmondta: mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai, mind a 2005-ös EU-direktíva arra utasítja Magyarországot, hogy az élettani szülésnél a bábákat hagyja önállóan tevékenykedni, a most életbe lépett rendelet viszont ezt nem valósítja meg.

- Ennek hiányában, a kórházi szabályok intézeten kívülre való áthelyezésével, maximum a kórházi szülés otthon valósulhat meg, ami veszélyes - szögezte le.

Geréb Ágnes szerint a most életbe lépett rendeleten látszik, hogy megalkotói kétségbe vonják a nemzetközi kutatási eredményeket, miszerint a tervezett, intézeten kívüli szülés, amelyet tapasztalt szaksegítség kísér, legalább annyira biztonságos, mint az intézeten belüli szülés.

- Ezért meg akarják védeni az újszülötteket a saját anyjuktól és a közreműködő szaksegítségtől. Ennek érdekében kontroll alatt tartják és végletesen leszűkítik az intézményen kívüli szülésben részt venni tudó várandósok körét és a feltételeket teljesíteni tudó bábákat - közölte.

A szülész-nőgyógyász kifogásolta továbbá, hogy a rendelet aránytalanul nagy terheket ró az otthon szülést választó családokra és a bábákra is, és a rendelet miatt az otthon szülés nem a mindenki számára elérhető alapellátás része, hanem a gazdagok kiváltsága lett, pedig ez eddig nem így volt. Problémának látja Geréb Ágnes azt is, hogy a rendelet olyan, szakmailag nem indokolt követelményeket támaszt, ami miatt az eddig jól működő bábák még az engedély kérésének benyújtásáig sem jutottak el.

- A szülők és bábáink nevében kompetenciánk elismerését, mellérendeltséget és szabadságot kérünk szépen - zárta sorait.

További problémák

A bábai modell bevezetésének fontosságát hangsúlyozta Tóth Anna is. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szülésznői tagozatának vezetője hangsúlyozta: a kórházak nagyon kevés szülésznőt alkalmaznak, emiatt nem tudják biztosítani a bábai modell egyik alapvető feltételét, a személyre szóló gondoskodást.

Nováky Rita szülésznő, az Országos Bábaszövetség elnöke a képzés hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az, hogy főiskolai képzés keretében lehet szülésznői végzettséget szerezni, együtt jár azzal, hogy kiszorultak az oktatók közül azok a szülésznők, akik nem rendelkeznek egyetemi végzettséggel, de éppen a gyakorlatban használható tapasztalatokat tudnák átadni.

A szakmai továbbképzés rendszere is átalakításra szorulna, ugyanis az alacsony jövedelmű bábák számára elviselhetetlen terhet jelentenek a továbbképzések költségei.

- Aggasztó, hogy a körülmények miatt tehetséges szülésznők mennek Hollandiába és Angliába dolgozni, és viszik külföldre a tudást és az emberséget - mondta Nováky Rita.

Az eseményen a Semmelweis Mozgalom petíciót adott át Ékes Ilona fideszes képviselőnek, melyben arra kérik az országgyűlést, hogy segítse a magyar családok azon törekvését, hogy megvalósulhasson az anya- és bababarát szülészeti ellátás. A képviselő asszony elmondta, az összegyűjtött tapasztalatok alapján államtitkárokkal, miniszterekkel és a miniszterelnökkel is egyeztetni fog.

Ezt is szeretjük