Geréb Ágnes, végkielégítések és táppénz
Ez történt a héten
Az egészségügyről és a "pofátlan" végkielégítésekről szólt ez a hét. Halad a kormány a Széll Kálmán-tervvel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvosoknak elegük lett a rendkívül alacsony fizetés és az egészségügyre váró további elvonások miatt, Geréb Ágnes pedig nem tarthatott előadást egy rendezvényen. Az Alkotmánybíróság elmeszelte a végkielégítésekre vonatkozó, visszamenőlegesen kivetendő 98%-os különadót, mire a kormány egy új törvényt fogadott el. Kiderült az is, hogy megszűnik a passzív táppénz. Heti összefoglaló.

A hét az Alkotmánybíróság előző heti döntésével kezdődött, a testület pénteken semmisítette meg a "pofátlan végkielégítések" miatt hozott törvényt, melynek lényege az volt, hogy a 2005. január 1-je után szerzett kétmillió, illetve három és fél millió forint feletti végkielégítések után 98%-os adót kellett fizetni az érintetteknek.

Az Alkotmánybíróság nemet mondott a szabályra, az országgyűlés pedig hétfő este elfogadott egy módosító javaslatot, melynek értelmében a 2010. január 1-je után megszerzett végkielégítések után kell fizetni a 98%-os adót. Hogy ki járt nagyon jól a döntéssel, arról itt olvashatsz.

Az orvosok és Geréb Ágnes levele

A héten kiderült az is, hogy a kormánynak egy másik jelentős problémával is meg kell küzdenie: több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, és ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, december 31-én át is adják azt a munkáltatóknak.

Az orvosok strukturális és morális megújulást, kezdőként 200 ezres, szakorvosként 300 ezres fizetést szeretnének. A Magyar Rezidens Szövetség honlapja szerint ma egy orvos nettó 80 ezer forintot keres. Az átlagbér Magyarországon nettó 137 ezer forint. Ennél a varrónők, valamint a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozók is többet kapnak havonta.

Az orvosok nemcsak saját bérezésük miatt aggódnak, hangsúlyozzák azt is: a kormányzat tervei miatt az egész ágazat veszélybe kerül. Az elmúlt évek 236 milliárdos forráskivonását most újabb 120 követné, ami padlóra küldheti a betegellátást.

Geréb Ágnes se örülhetett a héten, bár meghívták az Ékes Ilona nevével fémjelzett képviselői meghallgatásra, a bíróság nem engedte el. A téma a bába és szülésznő szakma aktuális kihívásai voltak.

Gerébet ugyanakkor ez nem tartotta vissza attól, hogy elmondja véleményét, levelet írt, amit egy Görbicz Adria nevű hölgy olvasott fel. A levél tartalmáról bővebben itt olvashatsz.

Megszűnik a passzív táppénz?

A hét második felében kiderült az is, hogy a kormány újabb támadást intéz a táppénzcsalók ellen, mégpedig úgy, hogy megszünteti a passzív táppénzt. Ezt Nagy Anna kormányszóvivő jelentette be.

A passzív táppénz megszüntetését a kormányszóvivő azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt menedéket egyfajta szociális ellátásként.

Ezt is szeretjük