Újra egekben a frank, Orbán szembement az EU-val
Heti összefoglaló
A héten volt szó a Hoffmann-tervezetről, és az EU-t is majdnem megmentették. Mi nemet mondtunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hoffmann Rózsa szerint tisztázódni látszanak a közoktatást érintő kérdések, közben az egyetemeken kétséges, hogy zavartalanul elindulhat-e a vizsgaidőszak. Az EU-csúcs összes résztvevője úgy hallotta, hogy Orbán Viktor nemet mondott az új kormányközi szövetségre, de Szijjártó szerint mindenki félrehallotta. Heti összefoglaló.

Bíróság elé állnak

A rokkantnyugdíjjal és a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos változtatások miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az MSZP - számolt be róla az MTI.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn azt mondta: a parlament egy hete határozott a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a személyi jövedelemadóval csökkentett ellátást kaphatnak, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába. Hozzátette, megítélésük szerint szerzett jogok elvételéről van szó, ezért fordulnak az emberi jogi bírósághoz.

A rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kormány nemzetközi szerződéseket sértve a társadalombiztosítási rendszeren kívül helyezné az egészségkárosodási kockázat kezelését.

Bíróság elé kerül a volt Főtáv-vezér ügye is. K. Lajos és hét társa ellen vádat emeltek a Főtáv Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos büntetőügyben, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt, tudta meg az Index a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Szabó Máté ombudsman is a hajléktalanok védelme érdekében, azt kérve, hogy semmisítsék meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala. Az ombudsman szerint a hajléktalanságot szankcionáló fővárosi rendelet sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát.

Hoffmann szerint jól haladnak, az egyetemek még mindig nem kaptak pénzt

Hoffmann Rózsa kedden, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának ülése után, ahol a köznevelési törvényjavaslatról tárgyaltak, azt mondta, a miniszterelnök kiállt a köznevelési törvényjavaslat mellett. Hozzátette, sok kérdés tisztázódott, részben stiláris, részben tartalmi módosításban egyeztek meg, ami a fenntartás és a működtetés kettéválasztásának kérdését érinti.

Az MTI kormánypárti forrásból származó információi szerint döntések nemigen születtek, de a miniszterelnök ismertette álláspontját néhány konkrét kérdésben.

A frakcióülésen abban fordulat történt, hogy úgy tűnik, nem lesznek fejlesztőosztályok, megmarad a rugalmas iskolába lépés lehetősége, és az iskolaéretlen gyermekek fejlesztése az óvodában történhet.

A frakcióülésen a kormányfő elfogadható megoldásnak találta az egész napos iskola fokozatos bevezetését is, amellett, hogy a felügyeletet minden iskolában délután is biztosítani kell. Az egész napos iskola tartalmi felépítése egy lassabb, fokozatosabban megvalósítható feladat - ezt az álláspontot a frakcióvezető és a kormányfő is osztotta - írta az MTI.

Ugyancsak kedden a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az egyetemek nem mernek hozzányúlni a zárolt vagyonhoz, mivel a részleges feloldásról sem érkezett hivatalos értesítés. Így azonban nincs pénzük kifizetni az óraadó tanárokat, és nem tudnak szerződést kötni a külsős vizsgáztató tanárokkal, miközben napokon belül megkezdődik a vizsgaidőszak.

Ismét 250 fölött járt a frank

Bár a hét elején erősödött valamennyit a forint, a hét végén ismét 250 forint fölött számolták a svájci valutát.

A zuhanás oka az volt, hogy az első hírek szerint Orbán Viktor nemet mondott az új európai kormányközi szövetség szerződéstervezetére. A magyarokon kívül egyedül Nagy-Britannia mondott nemet, Csehország és Svédország időt kért, hogy egyeztessenek parlamentjeikkel, a többi tagállam elfogadta a feltételeket.

A nemzetközi sajtó és több kormányfő is azt mondta, a magyarok határozottan nemet mondtak, ám pénteken Szijjártó Péter már arról beszélt, hogy a felvetett európai terv mélyen érinti Magyarország szuverenitását, ezért a kormány parlamenti felhatalmazás, konzultáció nélkül nem dönthet - írja az Index.

A lap információi szerint egy dán politikus azzal magyarázta a félreértést, hogy a csúcs végén nagy volt a káosz, de az Index brüsszeli diplomáciai forrásokból olyan értesülést is hallott, hogy biztosan nem történt hajnalban félreértés, hanem Orbánt időközben meggyőzték, hogy puhítson az álláspontján - azért is, mert a kategorikus nem az IMF-fel és az EU-val tervezett hitelmegállapodást erősen megnehezítette volna.

Ezt is szeretjük