"Válság" van: milliókkal emelték a frakcióknak járó pénzeket a képviselők
A Fidesz 414 millió forint helyett 445 millió forintból gazdálkodhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ideinél több pénzből gazdálkodhatnak jövőre az országgyűlési képviselőcsoportok. A parlament erről a jövő évi költségvetést megalapozó törvények elfogadásával döntött hétfőn.

Mesterházy Attila és Lázár János. Fotó: MTI, Kovács Attila

A frakciók a működésükkel járó kiadásokra továbbra is kapnak havonta 5,8 millió forintot, ez 25 képviselő alapdíjával egyenlő.

A kormánypártok ezen felül eddig képviselőnként az alapdíj 55%-ának megfelelő összeget vehettek igénybe, az ellenzéki pártok pedig 85%-nyit.

Ez emelkedik most kismértékben, 60, illetve 90%-ra, míg a független képviselők munkájuk segítéséhez az alapdíj összege helyett annak 105%-át kapják ezután.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legnagyobb parlamenti frakció, a Fidesz az eddigi 414 millió forint helyett nagyjából 445 millió forintból gazdálkodhat jövőre.

A szocialista frakció idei támogatását 207 millió forintban határozták meg, ez jövőre 190 millióra csökken, mivel októberben tízen elhagyták a képviselőcsoportot.

A KDNP-frakció 131 millió forintból, a Jobbik az idei 178 millió helyett 185 millióból, az LMP pedig 105 helyett körülbelül 107 millióból gazdálkodhat 2012-ben.

Ugyancsak kismértékű emelkedést jelent, hogy a frakciók képviselőnként az alapdíj 25%-a helyett annak 30%-át használhatják fel a hivatali feladataik ellátására havonta.

Ezt is szeretjük