Földön kívüli anyag hullott a falura?

Semmihez sem hasonlítható a narancssárga hó összetétele

Az alaszkai falut beborító anyag eredetéről eddig csak találgattak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kivalina a legtöbb ember számára teljesen ismeretlen volt, míg tavaly az érdeklődés középpontjába nem került az álmos alaszkai falu egy bizarr természeti jelenség miatt.

Augusztus 7-én a település 374 lakója döbbenten vette észre, hogy lakóhelyüket narancssárga hó borította be: az égből érkezett anyag közelebbről megvizsgálva ragacsos és kristályos volt, az azonban, hogy pontosan miből is áll, a tudósok előtt is sokáig rejtély maradt.

Egyetlen földi anyag összetételével sem egyezett

A kutatók természetesen azonnal ellepték Kivalina települését, és igyekeztek rájönni, honnan érkezett az anyag, és pontosan mi az összetétele. A National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA - emberei először arra tippeltek, hogy valamiféle apró ikrákból álló köd borította be a települést, ám a vizsgálatok során hamar kiderült, hogy a kérdés ennél jóval összetettebb.

A közelebbi vizsgálatok kiderítették, hogy az anyag egy bizonyos gombafaj spórája - ám ez a gomba nem szerepelt az adatbázisban, ami azt jelentette, hogy a NOAA kutatói még soha sehol nem találkoztak ilyen összetételű anyaggal.

Az égből érkezett?

Miután a kutatók nem tudták megállapítani a különös anyag eredetét, és a pontos összetételét sem tudták meghatározni, az interneten azonnal szárnya kaptak a találgatások: az összeesküvés-elméletek hívei katonai kísérletet, az UFO-kutatók földön kívüli anyagot sejtettek a ragacsos hó megjelenése mögött.

Végzetes üstökös tart a Föld felé?

Nézegess képeket!

Elolvasom

A NOAA emberei azonban igyekeztek mindenkit megnyugtatni: az anyag nem mérgező, és más adatbázisokkal összevetve még tisztázódhat az eredete. A találgatásoknak azonban csak nemrég vetett véget Jennifer Frazer író, aki a Scientific American blogon publikálta a kivalinai rejtélyről és annak megoldásáról szóló történetét.

Biológusok oldották meg a rejtélyt

Az alaszkai narancssárga hó rejtélyét végül egy biológia-adatbázis segített megoldani, ahol egyezést találtak az ismeretlen anyag és a már begyűjtött minták között.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A narancssárga ragacs nem más, mint egy rododenrdronféle, a havasszépe parazitája, a Chrysomyxa ledicola. Annyi tehát a tudósok szerint bizonyos, hogy földi eredetű anyagról és racionálisan megmagyarázható természeti jelenségről van szó, azt azonban, hogy hogyan fordulhatott elő ilyen nagy koncentrációban a parazita, és miként került az alaszkai falu térségébe, továbbra sem sikerült megfejteni.

Ezt is szeretjük