A kormány szembement Orbán Viktorral: vajon ehhez mit fog szólni?
Nagyon busás fizetésemeléseket adnak az állami cégvezetőknek, holott Orbán ezt ellenezte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Busásan megemelik az állami cégek vezetőinek bérét még karácsony előtt - erről döntött a kormány.

Egyes vezetők akár 5 millió forintnál is többet vihetnek majd haza, az indoklás szerint azért, mert a jó szakembert meg kell fizetni. A 2010-es Orbán Viktor azonban ezzel nem egészen értett egyet.

A jó szakemberek megtartása miatt kell fizetést emelni?

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke javasolta, hogy emeljék meg az állami cégek vezetőinek bérét, mivel a jó minőségű munkát meg kell fizetni. Ezt most úgy tűnik, megfogadta a kormány, és komolyan megemelik a vezetői fizetéseket - tudta meg a vs.hu.

A kormány három bérkategóriát állapított meg az állami cégek vezetői számára. A pénzügyi szektorban 5 millió forintos plafont vezetnek be, így például a nemrég állami tulajdonba került MKB és Budapest Bank vezetői is örülhetnek.

Az energiacégek és a kiemelt stratégiai jelentőségű vállalatok vezetői legfeljebb 4 millió forintot kaphatnak. Ide tartozik például a nemrég felvásárolt Főgáz. A többi állami cégnél 3 milliós plafont vezetnek be.

Egy kiskapu, ami megduplázhatja a fizetést

Van azonban egy trükk, amivel a maximumokat bőven átléphetik a bérek. Ha a cég nem veszteséges, úgy az alapbérre jöhet 20% prémium - ez 5 millió forintnál 1 milliót jelent. A kormány különösen indokolt esetben pedig dönthet úgy, hogy a maximum adható bérnél magasabb fizetést ad egy vállalat vezetőjének. A lap szerint ezzel akár havi 10 millió is ütheti egyes vezetők markát.

A vs.hu szerint már a karácsonyra meglehet a magasabb fizetés, mivel a határidő november 15. Az intézkedés több száz embert érint, és több milliárd forintba kerülhet.

Orbán pár éve még nem tartotta elfogadhatónak az 5 milliós fizetést

A jelenlegi plafon még 2 millió forint az állami cégek vezetőinek, bár például 2012-ben komoly botrányt okozott, hogy egyesek év végén több tízmilliós prémiumot markolhattak fel. A plafont még 2010-ben vezette be a kormány, miután Orbán Viktor a parlamentben arról beszélt, nem tartja elfogadhatónak, hogy "miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is".

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük