Főiskolára mész? Itt számíthatsz a legmagasabb ösztöndíjra 2015-ben
Már most tudhatod a következő tanév ösztöndíjainak összegét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél továbbtanulni az érettségi után, és valamilyen felsőoktatási intézményben gondolkodsz, az anyagi dolgokról is érdemes tájékozódnod.

Bár még csak a felvételik időszaka tart, már ilyenkor is megnézheted, melyik felsőoktatási intézményben milyen mértékű ösztöndíjra számíthatsz.

Ennyi pénzre számíthatsz

Az ösztöndíjaknak több fajtája is van, ezek összege típusonként és intézményenként változó lehet. A hallgatók juttatásainak alsó összeghatárát ugyan kormányrendelet határozza meg, de a jogszabályok nem kötik meg az iskolák kezét, így a támogatás pontos értékről és arról, hogy a diákok milyen rendszerességgel kapják meg a pénzt, a felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján dönthetnek.

2015-ben az ösztöndíjak összege jelenleg nem lehet kevesebb, mint havi 5975 forint, azt pedig az iskola határozza meg, hogy a pénzt milyen időközönként, havonta vagy félévente utalják a tanulóknak.

A felvi.hu táblázatba gyűjtötte, hogy 2015 szeptemberétől a hallgatók melyik felsőoktatási intézményben milyen mértékű ösztöndíjra számíthatnak attól függően, hogy annak melyik típusát kapják. Egyes intézményekben és szakokon a szakmai ösztöndíjnak igen magas az összege, az Eszterházy Károly Főiskolán például a félmillió forintot is elérheti félévenként. Kattints ide a táblázat eléréséhez!

Ismered a jogaidat?

Sok tanuló nincs teljesen tisztában a saját jogaival. Te is közéjük tartozol? Kattintsd végig kvízünket, és teszteld!

Ezt is szeretjük