A magyarok 50%-a nem sejti, hogy minden adatát itt tárolják: eddig te sem tudtad?
A magyarok fele nem tudja, hogy felhők tárolják az adatait.

nagykep?cikkid=171209&kep=felho-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar internetezők többsége rendszeresen használ felhőalapú szolgáltatásokat, azonban sokan ezt nem is sejtik - derül ki egy új kutatásból. Azok, akik tudatosan tárolják így az adataikat, a könnyű és rugalmas elérhetőség és helytakarékosság mellett azért is esküsznek erre a megoldásra, mert szerintük így kevesebb az esély az adatvesztésre.

Egy ötszáz internetező bevonásával készült kutatás szerint szinte minden megkérdezett magyar internetező használ valamilyen felhőalapú programot és mobilalkalmazást, kortól, nemtől, iskolai végzettségtől és régiótól függetlenül. Többségük magánemberként veszi igénybe őket, de van, aki a munkája miatt használja.

Sokan használják, és nem is tudnak róla

A megkérdezett internetezők 95%-a használ felhőalapú programokat vagy mobilalkalmazásokat, a többség már hallotta a kifejezést is, de még így is sokan vannak azok - 57% -, akik igazából nem is sejtik, hogy az általuk használt szolgáltatások valójában felhőalapúak.

A felmérés szerint a legnépszerűbb felhőalapú alkalmazások a Facebook, a YouTube és a Gmail, valamint a válaszadók közel egyharmada használja az adattárolásra szánt Google Drive-ot is. Az viszont kérdéses, hogy a használóik valóban tudják-e, hogy használatuk során adataik egy online tárhelyre kerülnek.

Sokan féltik az adataikat

A válaszadók fele pontosan tudja, hogy milyen fájlokat és adatokat tárol a felhőben, de sokak félelme, hogy az online szolgáltatások által tárolt adataikhoz mások is könnyen hozzáférhetnek. A megkérdezett internetezők közel 40%-a gondolja úgy, hogy magabiztos felhasználója a felhőknek és tisztában van azzal, hogy az általa használt programok és mobil appok tárolnak-e róla bármilyen adatot. Közel 30% azok aránya, akik kifejezetten tartanak attól, hogy a felhőalapú programok és alkalmazások szolgáltatói visszaélnek az adataikkal.

- Hasonló a helyzet az IT iparban is - mondta Dirk Muthig, a Lufthansa Systems Hungária innovációért felelős vezetője. - A felhőalapú megoldások használatában elképesztő lehetőségek vannak, mind költségcsökkentési, mind hatékonysági szempontból.

- Azonban számos jogi és vállalati szabálynak kell megfelelni, és ha az adatok rossz kézbe kerülnek, az katasztrofális eredményekkel járhat. A kutatókat és az iparági szakértőket összehozó Horizon 2020 és FP7 Programok keretében futó projektjeinkkel ezekre a kihívásokra találtunk megfelelő válaszokat, amit a konferencián a magyar szakembereknek is bemutatunk.

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó Horizon 2020 és FP7 Programban összesen közel 4,5 milliárd forintot fordítanak a felhőalapú fejlesztési és tesztelési megoldások előnyeinek kiaknázására.

Ezért hasznos a felhő

Az internetezők több mint fele szerint a legjobb dolog a felhőkben az, hogy bárhonnan elérhetőek. Sokan sorolják még a pozitívumok közé, hogy ha adataikat felhőben tárolják, akkor több hely marad a gépükön vagy mobiljukon, sőt az adatvesztés esélye is kisebb.

Mindemellett a könnyű megoszthatóság is nagy előnyt jelent. Az IT szakemberek számára is ezek a tulajdonságok a legvonzóbbak, azonban a szakmabeliek számára komoly kihívást jelent a felhőszolgáltatások gyengéinek feltérképezése és a biztonsági veszélyek elhárítása.

Ezt is szeretjük