Felénk tart az aszteroida?
A 3 legfélelmetesebb kép a világűrből
A világűr ismeretlensége sokakban félelmet kelt. A következő képek láttán ez nem is csoda.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár bizonyos részei már nem ismeretlenek a kíváncsi emberiség számára, a világűr végtelensége még mindig olyan fogalomnak számít, mely egyazon lapon említendő az élet értelmét kutató kérdésekkel.

Az Eros aszteroida

A bolygónkat körbeölelő, folyton változó és felfoghatatlan tér legalább olyan lenyűgöző, mint amennyire félelmetes is. A következő képek legalábbis ijesztő erejéből és nyomasztó titkaiból fednek fel egy keveset.

Egy félelmetes, földközeli aszteroida

Az Eros 433 a második legnagyobb földközeli aszteroida. Átmérője nagyobb, mint tíz kilométer, emellett több tudós is potenciális veszélyforrásnak tartja bolygónkra nézve, becsapódása ugyanis jóval nagyobb erejű lenne, mint azé az üstökösé, mely kipusztította a dinoszauruszokat. A mogyoró formájú Erost, mely a Föld és a Mars között kering, Carl Witt fedezte fel 1898. augusztus 13-án, nevét pedig a szerelem görög istenéről kapta. Az első olyan aszteroida volt, melyen űrjármű landolt - a leszállás 2001. február 12-én történt meg.

Az Eros a Földet 2012. január 31. körül közelíti meg, mely időpont a maja kalendárium végének köszönhetően sokakban komoly félelmeket vetít előre.

A ritkább vélekedésekkel ellentétben azonban a legtöbb csillagász úgy tartja, kicsi a valószínűsége egy esetleges ütközésnek, az aszteroida ugyanis, bár valóban felénk tart, így is 16,6 millió mérföldre lesz majd bolygónktól.

Lyukak a Napban?

A híres NASA-fotó egy napfoltot örökít meg meglehetősen nagy részletességgel, minek köszönhetően a tüzes égitest felszíne élő szövetnek tűnik, a rajta lévő fekete lyuk pedig valódi sebhelynek.

A napfoltok jelensége ugyanakkor nem egyfajta lyuk keletkezését jelenti, olyan körszerű területekről van csupán szó, melyeken alacsonyabb a hőmérséklet, ami miatt a szem sötétebbnek érzékeli ezeket az őket határoló részeknél. Kialakulásuk a mágneses térnek köszönhető, élettartamuk pedig - mialatt nőnek és zsugorodnak - egy naptól több hónapig is terjedhet.

Fotó a napfoltról

Egy-egy nagyobb napfolt mérete elérheti a Földét is, ugyanakkor a tudósok az utóbbi években hangot adtak abbéli aggodalmuknak, hogy Napunk túlságosan is passzív, nem észleltek ugyanis jelentős napfolttevékenységet. Mára azonban újra életre kelt a csillag, rendszeresen észlelnek napkitöréseket is, a bolygó aktivitása pedig az előrejelzések szerint 2013-ban éri el maximumát.

Szauron szeme

A Kaliforniai Egyetem asztronómusai a Hubble űrteleszkóp szemének segítségével sajátos, ugyanakkor meglehetősen félelmetes jelenséget fedeztek fel bolygónktól 25 fényév távolságra.

A Fomalhaut csillag körül a rendszer születése során képződött por és törmelék olyan alakzatot rajzolt ki, mely egy hatalmas, izzó szemhez hasonlatos - a különös jelenség az itt keringő bolygók gravitációs hatásának köszönhető.

Szauron szeme

Az égbolt egyik legfényesebb csillagának számító Fomalhaut neve arabul bálnaszájat jelent, a látványos űrbéli képet pedig Szauron hatalmas szemének nevezték el - Tolkien A Gyűrűk Ura című regénytrilógiájában ugyanis a gonoszt megtestesítő Szauron egy hasonló, hatalmas, izzó, mindent látó szemen keresztül figyelte az eseményeket. Ha egy további félelmetes szóbeszédre is kíváncsi vagy, kattints ide, és ismerd meg a bolygót, mely állítólag a világvégét okozza majd!

Képek: nasa.gov.

OLVASD EL EZT IS!

atlantiszi
  • földönkívüliek
  • érdekességek a világból

Idegen faj bázisa van az Antarktisz alatt?

Ezt is szeretjük