Ezt tette a nőkért a második Orbán-kormány
Mérlegen az első év
Női szemmel vizsgáltuk az Orbán-kormány első évét. Történtek pozitív változások, de negatívak is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második Orbán-kormányt sok mindenért lehet szidni, de az kétségtelen, hogy a nőkért, a nők érdekében számtalan olyan intézkedést hoztak, melyek pozitív irányba mozdíthatják el a helyzetet.

Újra három év a gyes - feltételekkel

Tavalyelőtt a Bajnai-csomag részeként a gyes folyósítási időtartamát háromról két évre csökkentette a parlament. A döntés ellenzéki körökben óriási felháborodást váltott ki, sőt, a törvénymódosítás első verzióját még az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is visszadobta az országgyűlésnek.

A tiltakozás eredménytelen volt, a parlament kisebb módosításokkal másodszor is elfogadta a törvényt, amely kimondta: a 2010. április 30-a után született gyermekek után már csak két évig jár a gyes, vagyis ha a gyermek 2010. május 1-jén született, akkor az igénylő a támogatást 2012 májusáig kapta volna meg, utána már nem.

A Fidesz országgyűlési kampánya részévé tette a kérdést, és többször megígérte, hogy kormányra kerülése esetén visszaállítja a régi rendszert. Ezt tavaly meg is tették, módosították a törvényt, ráadásul úgy, hogy azok is három évig kaphassák a gyest, akik 2010. április 30-a után, de még az új módosítás életbe lépése előtt adtak életet gyermeküknek.

A gyes hároméves folyósítását ugyanakkor a kormány feltételekhez kötötte. Míg eddig az is megkapta a pénzt, aki a gyermek egyéves kora után visszament dolgozni teljes munkaidőben, addig ma már az jogosult rá három évig, aki a gyermek egyéves kora után két évig nem, vagy csak maximum 30 órában vállal munkát.

Kivételt ez alól azok jelentenek, akik otthonról vállalnak munkát, illetve azok, akik ikreket vagy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek.

Munkaadói kedvezmény

A gyes mellett változtatott a második Orbán-kormány a gyermeket nevelő nők foglalkoztatási szabályain is. 2011. január elsejétől azok a munkaadók, akik részmunkaidőben foglalkoztatják az anyákat, az eddigi 27%-os társadalombiztosítási járulék helyett 20%-os járulékot fizethetnek.

A járulékkedvezmény akkor jár, ha a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkába állását követően az alkalmazásának a feltételei legalább egy évig nem változnak. További feltétel, hogy a kedvezmény igénybevétele alatt nem csökkentheti a cég az alkalmazottai számát. A kedvezmény egyébként maximum három évig vehető igénybe.

Családi adókedvezmény

Szintén 2011. január elsején lépett érvénybe a családi adózásnak utat nyitó törvény, melynek lényege, hogy akinek gyereke van, annak a gyerekek számától függően adókedvezmény jár.

Az első és második gyermek után havi bruttó 62 500 forinttal lehet csökkenteni gyerekenként az adóalapot, három és több gyermek esetén pedig gyermekenként és havonta 206 250 forinttal lehet kevesebb az adóalap. Ez havonta gyermekenként plusz 10, 20, illetve 33 ezer forintot jelent. Az egy gyerek után járó kedvezmény teljes felhasználásához havi bruttó 110 ezer forintos, a két gyerek után járóhoz havi bruttó 160 ezer forintos jövedelem szükséges.

Otthon szülés

A második Orbán-kormány egy több mint 20 éves hiányosságot pótolt, amikor megalkotta az otthon szülésről szóló rendeletet. Ez a terület egyáltalán nem volt szabályozva hazánkban, ám ennek már vége.

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak bizonyos nők kerülhetik ki a kórházat. Nem hozhatja világra gyermekét otthon, aki elmúlt már 40 éves, illetve, akinek a terhességgel összefüggő betegsége van. Elfelejtheti az otthon szülést, akinek nem szövődménymentes a terhessége, vagy a magzata nem megfelelően helyezkedik el. Nem választhatja az otthon szülést, aki korábban császármetszésen esett át, és az erős dohányosok is lemondhatnak erről a lehetőségről.

A rendelet életbe lépése után több kritika is érte a kormányt az új szabályok miatt. Ellenzéki politikusok, valamint a jelenleg házi őrizetben lévő Geréb Ágnes is azt kifogásolta, hogy a szabályozás nem felel meg maradéktalanul annak a követelménynek, hogy a bábák önállóan tevékenykedhessenek, nem jött létre az elsődleges ellátás lehetősége, amelybe a várandósgondozás is beletartozik, és önálló bábakollégium sem jött létre. Problémának látták azt is, hogy az otthon szülés a szabályozás után drágábbá vált.

A kritikák nem találtak süket fülekre, Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára ígéretet tett arra, hogy jövőre felülvizsgálják az otthon szülésről szóló rendeletet, és ha szükséges, javasolják a korrekciót.

40 év után nyugdíj

Határozott a második Orbán-kormány abban a tekintetben is, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehessenek. Ezt a szabályt tavaly fogadták el, azóta viszont a kormány új ötlettel állt elő, amelynek lényege, hogy elveszik a korkedvezményes nyugdíjat egyebek mellett a rendőröktől, katonáktól. A módosítás viszont nem érinti ezt a szabályozást, a nők kivételek.

A feketeleves - táppénz, abortusz

Az elmúlt egy év alatt nemcsak pozitív, negatív változások is történtek. Egyrészt az új alkotmányba bekerült a magzat védelme a fogantatástól kezdve, ami később még problémát jelenthet. Mivel az új alkotmány a fogantatástól kezdve védi a magzatot, így a jelenleg érvényben lévő abortusztörvényt megtámadhatják majd az abortuszt ellenző szervezetek, mondván, hogy az alkotmányellenes.

Felére csökkentette emellett a táppénz napi maximális összegét a kormány, amely szintén érintheti a kismamákat. Eddig maximum napi tízezer forintot kaphattak a nők, ez napi ötezer forintra csökkent.

Ezt is szeretjük