Ez vár ránk jövőre: új pártok, új törvények
Heti összefoglaló
A héten több új részletet is megismerhettünk a készülő törvénytervezetekből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetet az újdonságok jellemezték: az egyébként is rekordmennyiségű törvényt hozó kormány új egészségügyi, oktatási és családvédelmi törvénytervezettel is előállt, és úgy tűnik, néhány új párttal is gazdagabbak leszünk.

Új pártok alakultak

Bár Kövér László csak latin-amerikai útjáról hazatérve tud majd Gyurcsány Ferenc új pártjával, a Demokratikus Párttal foglalkozni, Molnár Csaba, a DP frakcióvezetője úgy nyilatkozott, mivel a házelnöknek nincs döntési jogköre a frakció létrejöttében, ezért megalakultnak tekintik saját magukat. Molnár azt is kilátásba helyezte, hogy ha a későbbiekben valaki akadályozni próbálná a működésüket, akkor az EU-hoz fognak fordulni jogorvoslatért.

Bejelentette párttá alakulását a Negyedik köztársaságot! - 4K! - is. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért! elnevezésű civil szervezeten belül létrejött baloldali tömörülés tagjai azt mondják, ha csak úgy lehet leváltani a Fideszt, bármelyik baloldali erővel készek ideiglenes szövetségre lépni.

Új törvények: pedagógusok, apák és családok

Miután többször visszadobták, a héten elfogadták Hoffman Rózsa új közoktatási tervezetét. Az oktatási államtitkár sajtótájékoztatón elmondta, a pedagógusok munkája intenzívebb lesz, de a Magyarországon megszokott heti 40 órás munkaviszony keretein belül marad, ugyanakkor ígérete szerint minden pedagógusnak érezhetően növekedni fog a fizetése.

Ismét lesz nemzeti alaptanterv, amely előírja a mindenki számára egységesen biztosított és egységesen továbbítandó tartalmat, a magyar és az egyetemes műveltség minimumát. Az óvoda - 2014-től - hároméves kortól lesz kötelező, de bizonyos nagycsaládosok esetében a gyerekek tovább otthon maradhatnak.

Egyre többet lehet tudni a készülő családok védelméről szóló törvényről is. Harrach Péter az MTI-nek elmondta, a törvény értelmében a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenesági rokoni kapcsolatban vannak, de a törvény természetesen családként definiálja az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is.

A Népszabadság értesülései szerint változik az egészségügyi törvény is, így a szülési segély, illetve a terhességi-gyermekágyi segély az apákat is megilletné, amennyiben az adott időszakban az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja gondozni a közös gyermeket.

A hallgatók tiltakoztak

A héten Szegeden és Budapesten is tiltakoztak a főiskolai hallgatók az új felsőoktatási törvény ellen. A demonstrálók az egyetemek autonómiája, illetve a hallgatói jogok és az esélyegyenlőség védelme érdekében emelték fel a szavukat. Szegeden Török Máté, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke hangsúlyozta: a hallgatói mozgalom soha sem pártok mellett vagy ellen, hanem ügyek érdekében lép fel - számolt be róla az MTI.

Hallgatók tiltakoznak Szegeden az új felsőoktatási törvény ellen. Fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely

Külföld: formálódó béke és remény

Kadhafi halála után az ENSZ Biztonsági Tanácsának összes tagja megszavazta a NATO katonai szerepvállalásának lezárását, vagyis az ENSZ hivatalosan is befejezte a líbiai háborút.

Közben Törökországban egyre növekszik a földrengés halálos áldozatainak száma, de még a héten is találtak túlélőket a romok alatt: pénteken 108 órával a tragédia után egy 13 éves kisfiút emeltek ki élve a törmelékek alól.

Berlinben csütörtök hajnalban véget ért az uniós csúcstalálkozó, melynek eredményét a német politikai pártok kedvezően ítélték meg. A találkozón a Német Bankszövetség Görögországot és a többi eladósodott államot további reformokra szólította fel.

Ezt is szeretjük