Ez vár rád augusztus 20-án a fővárosban!

Vízi-légi parádé, Magyar Ízek Sétánya, tűzijáték - csak néhány a színes ünnepi programok közül, melyek Budapesten várnak rád.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az augusztus 20-ai ünnepsorozatról valószínűleg az első kép, ami beugrik, a tűzijáték. Addig azonban míg sor kerül erre, még rengeteg szabadtéri program vár rád a fővárosban. Íme, az események hosszú listája.

Augusztus 20-ai programok

8.00 Zászlófelvonás a Kossuth téren

Az ünnepségen közreműködik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a Budapest Helyőrség, valamint a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara.

10.00 Tisztavatás a Hősök terén

A ceremóniát megelőzően az Andrássy úton mazsorettek, hagyományőrzők és katonazenekarok vonulnak fel. Az eseményen ünnepi beszédet mond Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

9.00–18.00 Parlamenti Nyílt Nap

Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza megnyitja kapuit. A program mindenki számára szabadon látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges. Belátogathatsz a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekintheted a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát. Az épületbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet.

10.00–22.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton

A tavalyi évben Szent István napján első ízben rendezték meg a Magyar Ízek Sétányát a budai rakparton. A sétány különlegességét az adta, hogy az ide látogató vendégeket kizárólag olyan termékek várták a standokon, amelyek előállításuknak minden mozzanatában magyar vonatkozással bírtak.

A nagy sikerre való tekintettel idén a tavalyihoz hasonlóan, ám sokkal több kiállítóval és termékkel, még több látni- és kóstolnivalóval, elnökségi borokkal, biosörökkel és természetesen az idei év - eredeti receptúra szerint készített - Magyarország Tortájával várnak a Magyar Ízek Sétányára, már az ünnep előestéjén is.

10.00–18.00 Családi programok a Duna-parton

Táncbemutatóval, bábelőadással és koncertekkel várják az érdeklődőket augusztus 20-án a Clark Ádám téren és a Vigadó téren. A programok 10 órától kezdődnek és délután 18 órakor érnek véget.

14.00–15.30 Történelmi karnevál és vízi-légi parádé a Dunán

Történelmi korokat megidéző hajókkal, motorcsónak versennyel, katonai és polgári repülőgépek közreműködésével zajló látványos bemutató a Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszon. Az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével veszi kezdetét, amellyel egy időben a vízen motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön.

Később a műrepülésé lesz a főszerep: Veres Zoltán, ötszörös Guinness rekorder, advanced kategóriás összetett műrepülő Európa-bajnok hajt végre hátborzongató mutatványokat a magasban. A programot végezetül az ejtőernyős válogatottunk bemutatója zárja, akik a legendás LI-2-ből ugranak majd. Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti.

15.30 Ökumenikus kenyéráldás, aratómenet indulása a Clark Ádám térről

Beszédet mond Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere. A menetben együtt vonulnak népviseletbe öltözött hagyományőrző gyermekek és mesterek, táncosok és zenészek. A menethez bárki csatlakozhat.

17.00 Ünnepi Szentmise

A Szent István Bazilikában tartandó Ünnepi Szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti majd.

18.00 Szent Jobb-körmenet

A Szent Jobb-körmenet az idei ünnepen is a Szent István tér, Október 6. utca, József Attila utca, Széchényi tér, Zrínyi utca, Szent István tér - Bazilika útvonalon halad majd.

21.00 Ünnepi Tűzijáték a Duna-parton

Az augusztus 20-ai fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt méltán vonzó esti tűzijáték. Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven idén is 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakasza.

Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a tavalyihoz hasonlóan elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály, melyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vígadó téri kikötővel szemben horgonyoz. A negyedik helyszín a már tradicionálisnak mondható Gellért-hegy, ahol azonban a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a tűzmegelőzési szempontból biztonságosabb Szabadságszobor elé telepítik a rakétákat.

Kép: www.orszagalbum.hu

Ezt is szeretjük