Ez lettünk: bóvli
Mit jelent ez, és mit kéne tenni?
15 éve először kerültünk a bóvli kategóriába, ilyen sikerekkel még Gyurcsány sem büszkélkedhet. Az NGM nem érti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Ba1-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Magyarország államadós-besorolása a másik két nagy hitelminősítőnél - Standard & Poor's, Fitch Ratings - továbbra is a befektetési ajánlású sávban, annak alsó szélén van, egyaránt BBB mínusz osztályzattal.

Matolcsy: a siker láthatatlan MTI Fotó: Beliczay László

A Moody's-nál Magyarország utoljára 1996-ban szerepelt ebben a kategóriában, a hitelminősítő 1996. december végén már az ennél jobb Baa3 kategóriába sorolta az országot.

Az NGM értetlenkedik

Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken reggel az MTI-vel, miután a Moody's Investors Service csütörtök éjjel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A közlemény kiemeli, hogy a döntésnek nincs alapja, mert az elmúlt másfél évben a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be: 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérleg szufficites.

Az idén hétéves uniós tagságunk óta először sikerül 3% alá szorítani a hiányt, ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti - emeli ki a tárca, hozzátéve, hogy az ország 2004-es EU-csatlakozása óta először tartja 3% alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes - teszik hozzá.

Siker siker hátán a bóvli országban

Kitérnek arra is, hogy a legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP-növekedési rátát tudott felmutatni.

Ez a kép nem a leminősítés pillanatában készült. Fotó: MTI

A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1%-át kitevő tartalékrendszert épít be a kormány az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel, így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy Magyarország az idén közel 10%-kal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez, ráadásul mindez egy olyan európai környezetben történik, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

- A forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt - olvasható az NGM közleményében.

Ezt kéne tenni az elemzők szerint

Az államháztartási egyensúly érdekében a kormánynak fel kell gyorsítani a reformintézkedéseket az elemzők szerint, akik részben meglepőnek nevezték a Moody's mostani lépését. Az MTI által pénteken megkérdezett elemzők ugyanakkor úgy vélték, a Moody's hitelminősítő csütörtök éjszakai döntésére már lehetett számítani. Az Equilor elemzője úgy látja, hogy befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a leminősített kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekcióval járhat a hazai parketten.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a Moody's lépése ráirányította a figyelmet arra, hogy az államháztartási egyensúly érdekében fel kell gyorsítani a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot alátámasztó törvénykezést. Ha az EU és az IMF látja, hogy biztosítva van, hogy 2013-ban is 3% alatt marad az államháztartási hiány, Magyarország mostani besorolása már ez nem lenne - jegyezte meg.

Az elemző hangsúlyozta, hogy a Moody's értékelésében szerepet játszik az euróválság is, amely jelentősen befolyásolja a magyar kockázatokat. Mint mondta, a befektetők attól tartottak, hogy esetleg egyszerre két hitelminősítőnél is romlik Magyarország adósbesorolása, de ez a veszély elhárult a Standard and Poor's csütörtöki bejelentése nyomán.

Folytatja a magyar szuverén adósbesorolás csaknem két hete elkezdett negatív kihatású felülvizsgálatát a Standard & Poor's, amely azonban csütörtök esti londoni közleményében egyenes utalást tett arra, hogy a magyar osztályzatról szóló döntésével valószínűleg megvárja az IMF-EU-tárgyalások kimenetelét.

Kiszámíthatatlan gazdaságpolitika

Árokszállási Zoltán, a Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte a minősítési lépést az után, hogy néhány órával korábban a Standard & Poor's bejelentette, a következő 90 napig nem fogja megváltoztatni Magyarország besorolását.

Abból a szempontból viszont nem volt meglepő a leminősítés, hogy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő, és ezt a hitelminősítő is jelezte indoklásában. A forint és a magyar államkötvény piacon már egy jó ideje a nem befektetői kategóriába sorolt papírokhoz hasonló áron forognak a magyar állampapírok és a forint - tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint negatív lesz a hatása a leminősítésnek. A piacokon további gyengülés lehet, de talán nem lesz végzetes a piaci reakció.

Az elemző kifejtette: az MNB Monetáris Tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést, a leminősítés mindenképpen növeli a kockázatát egy kamatemelésnek, de nehéz megmondani, végül mi lesz. A reálgazdaságnak nem lenne szüksége kamatemelésre, az állam finanszírozási helyzete viszont nem enged meg egy kamatcsökkentést, inkább kamatemelést indokolna. Ezek a szempontok ütközhetnek a monetáris tanácsban, de nőtt az esélye egy kamatemelésnek - mondta Árokszállási Zoltán.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a nagy intézményi szereplők csak kisebb részben pozícionálták magukat arra, hogy Ba1 kategóriába kerül a magyar minősítés, ennek megfelelően a portfólió-átrendezések akár heteket is igénybe vehetnek. Ennek eredményeképpen a hazai piac alulteljesítésére számít rövid távon az Equilor.

A kötvénypiaci hatásokat elemezve Kuti Ákos közölte: a kötvénypiacon két hónapja tart a hozamemelkedés úgy, hogy közben mérsékelt tőkekivonás zajlott. A mostani döntés alapján arra számít az Equilor, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3,763 milliárd forintos állomány.

Az elemző jelezte, hogy a piaci szereplők egyelőre 100 bázispont körüli kamatemeléssel kalkulálnak két-három hónapos időtávon. A mostani bejelentést követően arra számít az Equilor, hogy még inkább a kamatemelés felé mozdul el ez a piaci szegmens, "bár jegybanki kamatemeléssel csak akkor számolunk, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon".

Ezt is szeretjük