Ez az átjáró a túlvilágra?
Ne hagyd bekapcsolva a tévét
A kutatások szerint a kísérteteknek energiára van szükségük, melyre a televízió is alkalmas eszköz lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetfölötti jelenségek modern világunkban sem veszítették el vonzerejüket. Ma azonban már tudományos módszerekkel is vizsgálják a vélt vagy valós kísértetek ténykedésével kapcsolatos jelenségeket, közöttük a televízió-készülékekhez kapcsolódó paranormális eseteket. Az erre szakosodott intézmények kutatói szerint kísértetek létezhetnek, a tévék körüli megmagyarázhatatlan történéseknek pedig kézzelfogható okuk van.

Nem csak szemfényvesztés?

Azt még a tudósok is elismerik, hogy a parapszichológiai jelenségek iránti érdeklődés több, mint holmi divathóbort, mely az elgépiesedett világ sivársága ellen lázad.

Már a 19. század közepén is minden huszadik amerikai állampolgár meg volt győződve arról, hogy kapcsolatba lehet lépni az elhunytak lelkével, és közvetítő személyek, úgynevezett médiumok sokasága társalgott transzba esve a szellemvilággal, és hozott mozgásba tárgyakat anélkül, hogy hozzájuk ért volna.

A kísértettan létező tudomány

A parapszichológia korszerű kutatási módszerekkel történő vizsgálatát tűzte ki célul az 1882-ben Londonban megalakult - és akkortájt Anglia határain túl is híressé vált - Society for Psychical Research. Három évtizeddel később Amerikában Joseph P. Rhine tette tudományos kutatás tárgyává a parapszichológiát. Napjainkban - saját bevallása szerint - minden tizedik felnőtt találkozott már elhunyt lélekkel. Ez derült ki a Gallup Intézet felméréséből, melyet Nyugat-Európa, valamint Észak-Amerika 16 országában végeztek el.

Mivel az ilyen jellegű különös élmények egyáltalán nem mennek ritkaságszámba, Hans Bender pszichológus és orvosprofesszor 1950-ben a németországi Freiburg egyetemén létrehozott egy hivatalos kutatóintézetet, melynek célja - még ma is - az objektív és a szubjektív valóság határmezsgyéjén lejátszódó történések tudományos elemzése. Az 1991-ben elhunyt Bender professzor 40 éven át gyűjtötte a titokzatos jelenségekről készített részletes leírásokat.

A paranormális jelenségek forrása: energia

A kutatások szerint a kísértetek jellegzetessége, hogy mindig ott jönnek létre a velük kapcsolatos jelenségek, ahol nagymértékű energia, illetve feszültség van jelen. A megfigyelések alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kísértetjárás kiváltó oka rendszerint nem más, mint az a személy, akire a természetfölötti jelenségek irányulnak.

Az alanyok gyakran serdülőkorban lévő lányok és fiúk, vagyis ez a jelenség főleg olyan életkorban lép fel, amikor az egyén halmozottan kerül konfliktusba környezetével, vagy más okból léphetnek fel nála pszichés feszültségek. Ha a felhalmozódott feszültségekből fakadó, hihetetlenül koncentrált energia valamilyen szokványos módon - például tisztázó beszélgetések során - nem kerül levezetésre, akkor - legalábbis állítólag - képes hatályon kívül helyezni a fizika törvényeit, majd pszichofizikai történéseket kiváltani.

Kísértetek a tévéből?

Az energiaátalakulás parapszichológiai jelensége kapcsán olyan kutatások is napvilágot láttak, melyek a televízió-készülékekhez kötődő megmagyarázhatatlan eseményeket vizsgálták, többek között a fehér zajt, illetve az abból kiszűrődő és megjelenő hangokat, zörejeket és alakokat.

Ezek alapján bebizonyosodott, hogy a tévé- és rádiókészülékek valóban kapcsolatban állhatnak valamilyen módon a paranormális tevékenységekkel, ami magyarázható az ezen eszközök körül jelen lévő nagymértékű energiával.

Az illusztráció a Fehér zaj című filmből származik

Bár a televízió és a túlvilág kapcsolatát eddig csak a sorozatos, ezzel összefüggésbe hozható események bizonyítják, tényekkel pedig még nem sikerült igazolni, Hollywoodnak köszönhetően egyre többen próbálnak ilyen formában kapcsolatba lépni az elhunytakkal.

A hasonló események alapján készült egyik leghírhedtebb film a Kör, illetve a Fehér zaj volt, emellett Steven Spielberg rendező 1982-ben készült Kopogó szellem című filmje is maradandó nyomot hagyott e tekintetben. A hátborzongató történetben ugyanis a szellemek a tévékészülékből jöttek elő, hogy elvigyék magukkal a két gyereket.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Az emberiség megoldatlan rejtélyei - Hol tart ma a tudomány? című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

atok
  • érdekességek a világból
  • rejtélyes esetek

Elragadták a lelkét

festmeny
  • művészet
  • érdekességek a világból

Elátkozott festmény?

woolpit
  • nagy-britannia
  • érdekességek a világból

Az angliai zöld gyermekek

Ezt is szeretjük