Ez a 81 éves amerikai volt Kadhafi zsidó levelezőtársa
A háborús veterán hobbija az autogramgyűjtés
A levelek miatt már a CIA is kereste.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Louis Schlamowitz első ránézésre éppen olyan, mint bármelyik amerikai nyugdíjas. Háborús veteránként 81 évesen is jól tartja magát, jó kedélyű, és senki sem gondolná róla, hogy különös hobbija miatt már az FBI, a CIA és az amerikai Honvédelmi Minisztérium is megfordult nála.

Kadhafi többször is írt neki
Schlamowitz a gyűjteményét mutatja

A férfi ugyanis autogramokat vadászik a világ minden tájáról, emiatt pedig a Buckingham-palotából, de a Közel-Keletről is kap leveleket.

Szépeket ír, de nem mindig őszinte

Schlamowitz elmesélte a BBC tudósítójának, különös hobbiját még 1953-ban kezdte, amikor az amerikai hadsereggel Koreában állomásozott, és egy barátja arra buzdította, írjon karácsonyi üdvözlőlapot Truman elnöknek. Amikor a Fehér Házból válasz érkezett, Schlamowitz úgy érezte, megtalálta élete célját.

Több mint 50 évvel később már 60 albummal büszkélkedhet, telis-teli levelekkel és dedikált fotókkal, többek között John F. Kennedytől, Marylin Monroe-tól vagy éppen Richard Nixontól. Schalmowitz féltve őriz egy közel három évtizedes fotót is, ami a ködös Londonból érkezett, és Erzsébet királynőt, valamint Fülöp herceget ábrázolja, noha jól tudja, nem őfelsége személyesen írta alá a képet.

- A királynő csak azoknak ír, akikkel személyesen találkozott, a többi levélre a palota személyzete válaszol - mondja.

A veterán azt sem tagadja, hogy bár vallását gyakorló zsidó, olyan keleti országok vezetőivel is levelezett már, akik nem ismerik el Izrael államot. Több levelet is váltott például a nemrégiben kivégzett Kadhafival, emiatt pedig nemcsak a rabbija feddte meg, de a CIA is felkereste, ám ő megnyugtatta az ügynököket, hogy csupán egy ártatlan hobbiról van szó.

- Olvasom az újságokat, megjegyzem az emberek nevét, a születésnapjukat vagy az évfordulóikat, aztán kedves dolgokat írok nekik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy őszinte vagyok, illetve egyetértek velük - mondja el a riportban -, csak szeretném őket hozzátenni a gyűjteményemhez.

Kadhafinak a forradalma évfordulójára írt először gratuláló lapot, amire válaszul egy hosszú levelet kapott, amiben a diktátor az USA és Izrael politikáját kritizálta. Schlamowitz 2000-ben fejezte be a levelezést Kadhafival, elmondása szerint azért, mert elege lett az állandó propagandából.

A háborús veterán értékes gyűjteményének néhány darabját már eladta, a többit azonban szeretné megőrizni, illetve a családjára hagyni. Azt mondja, már nem fogja olyan könnyen a tollat, mint fiatalon, de az írás kitölti a szabadidejét, és boldog, amikor válaszolnak neki, mert úgy érzi, a történelem részesévé válik.

Ezt is szeretjük