Ezzel magyarázza a kormány a közel 310 forintos eurót
Szijjártó a görögökre fogja, az elemzők mást mondanak. 2009-ben még a kormány volt a hibás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a forinttal kapcsolatos gondokat az euróövezet problémáival, az euróválság újabb fejleményeivel, vagyis a görög népszavazási bejelentéssel és az abból fakadó heves európai reakciókkal magyarázta, mint mondta, az árfolyamot ezek a tényezők alakítják.

Forrás: MTI

Ez részben igaz, hiszen az euróválság természetesen hat a magyar valutára is, ám a forint hétfőn napközben érte el euróval szembeni két és fél éves mélypontját - a napközi csúcs 305,24 forint volt -, és Szijjártó magyarázatával ellentétben ekkor még nyoma sem volt a görög bejelentésnek.

A görög miniszterelnök a mélypont után, hétfő este jelentette be, hogy népszavazás lehet az EU-s segítség elfogadásáról. Ezért a csúcsért tehát aligha a népszavazás bejelentése a felelős. A másnapi, keddi, közel 310 forintos árfolyamban viszont szerepet játszott a bejelentés.

Hétfőn egyébként az APF hírügynökség is arról írt: a forint azért gyengült, mert a piacok nyugtalanok, hogy a hitelminősítők esetleg leértékelik a magyar kormányzati adósságot.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó azt mondta: Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítménye és a magyar gazdaságpolitikai döntések semmilyen módon nem indokolnak semmiféle leminősítést.

A szóvivő hozzátette, ismeretes, hogy a hitelminősítők döntéseiben nem kizárólag valós gazdasági folyamatok játszanak szerepet, mint ahogyan az is, hogy bizonyos pénzügyi körök érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika, miközben a valós gazdasági teljesítmény nem indokolja a leminősítést.

Két éve még a kormány volt a hibás

A forint történelmi mélypontja 2009. március 6-án volt, aznap egy euró 317,59 forintba került. Másnap Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz akkori alelnöke egy másik témában való felszólalásakor közölte: a magyar emberek veszélybe kerültek a kormány alkalmatlansága és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodása miatt.

- Az euró árfolyama negatív rekordokat döntöget, a budapesti tőzsde
mélyrepülésben van (…) Mindenkinek világosan kell látnia azt, hogy a kormány által
alkalmazott módszerekkel ebből a válságból nem lehet kijutni, Magyarországnak új irányra van szüksége, amely kivezeti a válságból - hangsúlyozta akkoriban az azóta EP-képviselővé vált Pelczné Gáll Ildikó.

Néhány nappal később megszólalt Varga Mihály egykori fideszes pénzügyminiszter is, aki akkor a hitelesség elvesztését emelte ki a magyarországi válság legfontosabb okaként.

- A gyengülő forint, a mélyrepülésben lévő BUX és a növekvő állampapírhozamok már csak tünetei a hitelesség elvesztésének - vélekedett akkoriban Varga Mihály.

Ezt is szeretjük