A kormány végre felébredt!
Döntése több ezer embert érint
Cél a csatlakozás az európai egyezményhez, ami hosszú távon segíthet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány az elmúlt hónapok során egyre nagyobb hangsúlyt fektet a családokkal kapcsolatos intézkedések fontosságára, beleértve a családok, a nők és egyben a gyerekek védelmét is.

Magyar munkacsoport az erőszak ellen

Az elmúlt időszakban végre megtörtént az áttörés és a családon belüli és kapcsolati erőszak egyre nagyobb figyelmet kap Magyarországon, de sajnos ennek oka is van: a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szerint ma Magyarországon minden ötödik nő rendszeresen bántalmazásnak van kitéve, ami félmillió bántalmazott nőt jelent. A kormány egy november elején megjelent közlemény szerint a nőkkel szemberi erőszakkal foglalkozó munkacsoportot állít fel.

Amint arról már korábban szó volt, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet állítása szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik, hiszen néha éppen a rendőrségi tétlenség vagy például jogi hiányosságok miatt nem kapnak elég védelmet az erőszakot elszenvedő nők. Erre jelenleg a nyilvánosság előtt is zajlik példa és éppen ezért is lényeges, hogy egy kiépített felügyeleti rendszer foglalkozzon a kérdéskörrel.

A munkacsopotot a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor, az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán és a belügyminiszter, Pintér Sándor hozzák létre. A munkacsoport feladata az, hogy egy Európai Tanács által elfogadott egyezményhez való csatlakozást élőkészítsen. Ez az egyezmény a háztartáson és családon belüli erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szól.

A KIM válaszolt

A minisztériumokhoz feltett kérdésre, miszerint mikor tervezik elindítani a munkacsoportot, annak mi a feladata és cálja valamint hogy milyen változásokat várnak a csoport megalakulása után, a következő választ kapta a szerkesztőség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

A munkacsoport hivatalos neve a Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoport lesz, amit 1982. évi törvénnyel hirdettek ki a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolására. Ez egy előkészítési folyamat az Európai Tanács által elfogadott egyezményhez való csatlakozásról. 

A minisztérium szerint emberi jogi szempontból is fontos, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezményekhez csatlakozzon Magyarország is. Ehhez először is fel kell mérni a belső jogi környezetet, nehogy olyan elem legyen benne, ami a nemzetközi egyezménnyel ütközik. A munkacsoport feladata ennek ellenőrzése.
A csatlakozáshoz szükséges előkészületi munkálatok már megkezdődtek korábban az egyes minisztériumok szakértői között. - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válaszában.

Az Európai egyezményről

Az egyezmény zéró toleranciát hirdet a családon és a háztartáson belüli erőszakkal szemben. Az erőszak megelőzésén, áldozatok védelmén és az elkövetők felelősségre vonásán túl az egyezmény célja, hogy változtasson az emberek gondolkodásán és hogy az állam és a civil szféra szervezett módon dolgozza ki az együttműködést. 

A paktum értelmében az államok felelősségre vonhatóak, ha nem adnak megfelelő választ erre a fajta erőszakra. A megállapodás konkrétan megnevezi a bűncselekményeket, ilyen a nők nemi szervének csonkítása, kényszerházasság, a fenyegető zaklatás, a kényszerabortusz és a kényszersterilizálás. Tehát semmiféle erőszakot nem lehet például vallási okokra hivatkozva igazolni, biztosítani kell az áldozatok megfelelő védelmét és hogy a hatóságok azonnal reagáljanak és megfelelően kezeljék a segélyhívásokat. 

A fent említett bűncselekményeken kívül bünteti még a fizikai, mentális vagy szexuális erőszakot, zaklatást és szexuális zaklatást. Ezzel a kezdeményezés és maga az egyezmény is azt az üzenetet közvetíti, hogy a nők elleni erőszak nem magánügy, hiszen súlyosabb büntetést lehet kiszabni az elkövetőre, ha az áldozata élettárs, házastárs vagy családtag. 

Ebben az értelemben viszont valóban pozitív, hogy Magyarország csatlakozhat az európai megállapodáshoz, amivel végre egy szervezet ellenőrzése alá vonhatná a kapcsolati erőszak kezelését és ebben az esetben talán megszűnnének az elmúlt hónapokhoz hasonló nevetséges és egyben felháborító históriák. 

Kép forrása: MTI, Máthé Zoltán

 

Ezt is szeretjük