Addig kell dolgozniuk, amíg el nem vetélnek

ENSZ-jelentés az észak-koreai brutalitásról

A táborokban nagyjából kétszázezer ember él.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Nemzetek Szervezete februárban kiadott egy jelentést, amelyben az észak-koreai kritikus helyzet miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság elé javasolja az ország ügyét. A táborokban nagyjából kétszázezer ember él, más források szerint 120 ezer.

A kommunista államban hatalmas méreteket öltenek az emberiség elleni bűncselekmények a politikai rendszer fenntartása érdekében. A jelentés arról szól, hogyan sértik meg az emberi jogokat az országban.

Élet a munkatáborokban

Az észak-koreai munkatáborokban mindennapos a kínzás, az éheztetés vagy a halálra dolgoztatás. Az ENSZ a jelentést őrök és foglyok beszámolói alapján készítette. Egy évvel ezelőtt például Szin Donghjok 23 éves raboskodása után írt könyvet a szenvedése és a szökése történetét.

Akárcsak a II. világháború alatti náci táborok, Észak-Koreában is a legtöbb embernek a biztos halált jelentik a munkatáborok, ahol hajnaltól sötétedésig kell dolgozniuk, sokszor a tábortól 20-25 kilométerrel arrébb lévő területeken. A kemény fizikai munka közben enni alig kapnak, így nem ritkán állati ürülékből szedik ki a hasznosítható élelmet. Emiatt rengetegen éhen halnak.

Embertelenül bánnak a nőkkel is

A táborba érkezett nőkön első lépésként egy terhességi tesztet végeznek el, aki pedig gyermeket vár, azt addig dolgoztatják és terhelik, amíg el nem vetél. Egy nő azért került egész családjával együtt a munkatáborba, mert állítólag pletykált az egyik barátjáról, akinek kapcsolata volt Kim Dzsong Illel, a korábbi diktátorral.

A nő szülei nem bírták a megpróbáltatásokat, így az saját maga kényszerült anyját és apját koporsó nélkül eltemetni. A szülein kívül az asszony négy gyermekét veszítette el a táborban.

Egy őr arról beszélt, hogy a biztonságiak közül voltak olyanok, akik rendszeresen megerőszakolták, majd megölték a nőket. Utóbbiaknak az akció előtt meg kellett ásniuk a saját sírjukat. A szemtanúk elmondása alapján az is előfordult, hogy néhány szem rizs ellopása miatt bottal vertek halálra egy gyereket és az anyját, vagy egy nő kénytelen volt a csecsemőjét egy vödörbe fojtani.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy évig vizsgálódott a bizottság

Az ENSZ egy évig vizsgálta Észak-Korea ügyét, miután 2013 márciusában az Emberi Jogi Tanács létrehozott egy bizottságot, ami megállapíthatja, hogy a bűnösök ellen nemzetközi bírósági eljárást lehessen indítani, ha elég bizonyíték összegyűlik. A bizottság a tanúkat Szöulban, Tokióban, Londonban és Washingtonban hallgatta meg.

A közel négyszáz oldalas jelentés szerint a súlyos éhezésnek, a haláleseteknek, a nők kényszerített abortuszának és minden elnyomásnak a több mint 60 éve az ország élén álló Kim család az oka. Kérdés, hogy mit lépnek az ügyben.

Kép forrása: flickr.com, Matt Paish.

Ezt is szeretjük