Ennyivel keresel kevesebbet idén: most sem éri el a béremelés az inflációt

Már ötödik éve marad az infláció alatt a béremelés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2012. már az ötödik olyan év lesz, amelyben a bérek tervezett emelkedése nem éri el az infláció mértékét, vagyis a munkavállalók nagy részének csökkenni fog a bruttó reálbére. A bérkompenzációk nagy részét ugyanis az alacsony bérű dolgozók béremelésére fordítják.

Egy december végén és január elején készített felmérésből kiderül, hogy a vállalatok nagy része figyelembe vette a bérkompenzációra vonatkozó kormányzati előírásokat.

Azoknál a cégeknél, ahol dolgoznak alacsony keresetű munkavállalók, a béremelésre fordítható keret közel felét a kötelező béremelésre használják fel idén. A kutatásból az is kiderül, hogy csökken a béren kívüli juttatások nettó értéke is 2012-ben.

4% alatti béremelés

Nemrég hozták nyilvánosságra azt a kutatást, amelyet a Hay Group végzett 2011. december végén és 2012. január elején a bruttó reálbérek várható alakulásáról. A felmérések szerint 2007 óta nem volt olyan év, amikor a tervezett átlagos béremelések meghaladták volna az infláció mértékét.

Idén a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció várhatóan 5% körüli lesz, emellett pedig a vállalatok átlagosan csupán 3,6%-os béremelésben gondolkodnak.

A vezetők még így is jól járnak

A vezetők továbbra is nyertesei a 2011-ben bevezetett egykulcsos adónak, ugyanakkor az ő bérük is az infláció alatti mértékben nő majd.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence

Nézegess képeket!

Elolvasom

A felmérésben részt vevő vállalatok több mint harmada úgy nyilatkozott, hogy azokban a munkakörökben, amelyeket nem érint a kötelező béremelés, kisebb mértékben emelik a béreket, és ezeknél a cégeknél a vezetők bérnövekedése jelentősen elmarad majd a korábbi években tapasztaltaktól.

A Hay Group felméréséből az is kiderül, hogy a vállatok nagy része figyelembe vette a kormányzati előírásokat a bérkompenzációra vonatkozóan.

Többet kap, aki kevesebbet keres

A kutatás azt is megállapította, hogy az alacsonyabb munkakörökben dolgozók magasabb emelésekben részesülhetnek majd, mint a vezetők. Azok a cégek, amelyeknél dolgoznak alacsony keresetű munkavállalók, a béremelésre fordítható keret csaknem felét - 46,1%-ot - a kötelező béremelésre használják fel 2012-ben. A felmérésében részt vevő cégek 10%-a számolt be arról, hogy a teljes béremelési összeget az alacsonyabb keresetűekre fordítják.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Csökkenő cafeteria

Az idei év lehet az első olyan, amikor a béren kívüli juttatások terjedése nagyobb mértékben csökken, ugyanis a növekvő bérköltségeket a vállalatok egy része a juttatások csökkentésével ellensúlyozza: a felmérésben megkérdezett vállalatok 14%-a tervezi, hogy csökkenti az erre fordított keretösszeget. Ráadásul idén csökken a munkavállalók juttatási csomagjának nettó értéke is. Az összes vállalat bruttó értéken átlagosan mindössze 1,4%-kal növeli a cafeteria összegét, miközben annak adóterhe 10%-kal nőtt.

Megvan a lehetőség viszont arra, hogy a munkáltató az elvárt bérelemelés 25%-át cafeteriában adja, amit a Multi-Pay sajtóközleménye szerint mindenképpen érdemes kihasználni, ugyanis a dolgozók számára érzékelhetően több elkölthető forintot jelent a cafeteria, mintha ugyanakkora emelést bruttó bérként kapnának.

Ha a munkáltatók szeretnének a havi ötezer forintig adható Erzsébet-utalvány fölötti összegben étkezési juttatást adni a munkavállalóiknak, érdemes lehet csatlakozni a Multi-Payhez. A feltöltött cafeteria-keretek - az egyéni számlás nyilvántartás és a kártyás rendszer összekapcsolásának köszönhetően - a munkáltató által utalt pénz megérkezésével egy időben a többfunkciós cafeteria-plasztikról azonnal költhetők.

Ezt is szeretjük