Emelkedő bérek, milliárdos jutalmak szocialista képviselőknek

Ez történt a héten

Ezúttal a pénz volt a főszereplő. Kicsapta a biztosítékot a statisztika.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hét a hajléktalanokról szóló népszavazással kezdődött, pontosabban az arra adott reakciókkal. Hiába szavaztatta ugyanis a VIII. kerületi lakosokat Kocsis Máté polgármester arról, hogy továbbra is büntessék a kukázást meg a szemetelést, illetve, hogy megtiltsák-e a kerületben a közterületen történő életvitelszerű lakhatást, a választókat nem érdekelte a téma, a népszavazás érvénytelen lett.

Kocsis Máté ettől függetlenül bejelentette, marad a kukázást tiltó rendelet, és a helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát is. Lesznek egyéb változások is: a hajléktanságból kivezető út megteremtéseként programot indít az önkormányzat azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. A programról és a népszavazásról bővebben itt olvashatsz.

Kiderült az is, hogy az egykulcsos adó marad, ellenben a szuperbruttót nem vezetik ki a bruttó 202 ezres - azaz a nettó 135 ezer forintos - fizetések felett. Ezt követően a KSH borzolta a kedélyeket.

A hivatal legfrisebb statisztikája szerint a fizetések reálértéken nőttek, a háromgyerekeseknél nem is kicsit: közel 20%-kal. Olvasóinknál ez kicsapta a biztosítékot, többen jelezték, a fizetések nemhogy nőttek, hanem csökkentek.

Az adatok viszont mást mondanak, a 2011 első félévére vonatkozó statisztika alapján a kétgyerekesek reálbére 9,3%-kal, a háromgyerekesek reálbére 17,2%-kal emelkedett, a gyermekteleneknél 0,6%-kal nőttek a fizetések.

Ha már fizetések, akkor nem lehet elmenni a mellett a hír mellett, miszerint a szocialisták Pécsett 3,1 milliárd forint értékben jutalmazták magukat 2002 és 2009 között. Ez - csak hogy érzékeltessük az összeget - 3 ezer millió forintnyi jutalmat jelent. Az MSZP a botránykirobbanása után Páva Zsolt fideszes polgármesterre mutatott, aki Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi szervezetének elnöke szerint 2009 és 2011 között 856 millió forint jutalmat osztott ki.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda az elhangzottakra úgy reagált: Páva Zsolt polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

De nem csak ebben az ügyben volt egymásra mutogatás. Mint megtudtuk, veszélybe kerülhet a téli hajléktalanellátás, mert az Összefogás Közalapítvány nem szerződött még a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, így közel 300 millió forintot nem tudnak kifizetni a szervezeteknek. Az Összefogás Közalapítvány a NEFMI-t hibáztatja a csúszásért, a NEFMI pedig az Összefogás Közalapítványt. A meglehetősen cifra történetről itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük