Emelheti a kormány a gyerekek után járó támogatást

Örülhetnek a napközisek

A kormány a jövőben még inkább támogathaja a családi napköziket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Információink szerint a jövőben a kormány jóval nagyobb hangsúlyt fektet majd a családi napközik támogatására. Mivel a pontos tervek egyelőre nem körvonalazódtak, ezért kormányzati forrásaink egyelőre nem kívántak részletekbe bocsátkozni. Segítségként két út jöhet szóba: vagy tovább könnyítik a napközik engedélyeire vonatkozó szabályozást, vagy emelik az állami támogatás összegét. Bármelyik valósul meg, az anyák mindenképpen jól járnak.

De mi is az a családi napközi?

A családi napközi - mint ellátási forma - 1995-ben próbaképpen indult Kiskunhalason, azóta viszont már több mint 200 működik országszerte. A családi napközi lényege, hogy az ellátást nyújtó személy saját otthonában vagy erre a célra kialakított családias környezetben fogadja a gyermekeket.

A családi napköziben egészen kicsi gyermekekkel is foglalkozhatnak, de csak olyan helyen, ahol biztosított a kicsik egyéni szükségletéhez igazított napirend és foglalkoztatás, ahol közösen játszhatnak és étkezhetnek.

A családi napközi működése engedélyhez kötött, a kijelölt önkormányzat, az illetékes ÁNTSZ, valamint a megyei szociális gyámhivatal szakmai irányításával definiált elvárások és feltételek szerint, ellenőrzötten működik. A napköziben mindig jelen kell lennie olyan személynek, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyami végzettséggel.

Miért jó a családi napközi?

Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma jóval kevesebb, mint amennyi gyermek van. Így, ha nem tudod hová beadni a gyermeked, akkor egy ilyen napközi ideális lehet számodra. Ám míg az óvoda meg a bölcsőde ingyen van, addig a családi napköziért fizetni kell. Az árak változnak, átlagosan 30-40 ezer forint a havi díj.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kormány 2009-ben már változtatott a családi napközik helyzetén, ám nem a támogatás emelésével, hanem a szigorú szabályozás enyhítésével. Akkor 246 ezer forintot kaptak a napközik gyermekenként évente, már ha egy alapítvány vagy egy egyesület működtetette az intézményt.

Ha egy egyéni vállalkozó, akkor a normatívának csak 30%-a lehetett az övé. Az állami támogatás összege 2010-ben évi 268 ezer forintra emelkedett. A probléma, hogy ez csak a töredéke annak, amibe egy gyermek kerül a napközinek. Ez az összeg a Fehérkereszt Egyesület megbízásából készült tanulmány számításai szerint 770 ezer forint.

Megkérdeztük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy mik a tervek, hogyan kívánják a jövőben támogatni a napköziket. A minisztérium hétfőre ígért választ.  

Ezt is szeretjük