Emelheti a kormány a gyerekek után járó támogatást
Örülhetnek a napközisek
A kormány a jövőben még inkább támogathaja a családi napköziket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Információink szerint a jövőben a kormány jóval nagyobb hangsúlyt fektet majd a családi napközik támogatására. Mivel a pontos tervek egyelőre nem körvonalazódtak, ezért kormányzati forrásaink egyelőre nem kívántak részletekbe bocsátkozni. Segítségként két út jöhet szóba: vagy tovább könnyítik a napközik engedélyeire vonatkozó szabályozást, vagy emelik az állami támogatás összegét. Bármelyik valósul meg, az anyák mindenképpen jól járnak.

De mi is az a családi napközi?

A családi napközi - mint ellátási forma - 1995-ben próbaképpen indult Kiskunhalason, azóta viszont már több mint 200 működik országszerte. A családi napközi lényege, hogy az ellátást nyújtó személy saját otthonában vagy erre a célra kialakított családias környezetben fogadja a gyermekeket.

A családi napköziben egészen kicsi gyermekekkel is foglalkozhatnak, de csak olyan helyen, ahol biztosított a kicsik egyéni szükségletéhez igazított napirend és foglalkoztatás, ahol közösen játszhatnak és étkezhetnek.

A családi napközi működése engedélyhez kötött, a kijelölt önkormányzat, az illetékes ÁNTSZ, valamint a megyei szociális gyámhivatal szakmai irányításával definiált elvárások és feltételek szerint, ellenőrzötten működik. A napköziben mindig jelen kell lennie olyan személynek, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyami végzettséggel.

Miért jó a családi napközi?

Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma jóval kevesebb, mint amennyi gyermek van. Így, ha nem tudod hová beadni a gyermeked, akkor egy ilyen napközi ideális lehet számodra. Ám míg az óvoda meg a bölcsőde ingyen van, addig a családi napköziért fizetni kell. Az árak változnak, átlagosan 30-40 ezer forint a havi díj.

A kormány 2009-ben már változtatott a családi napközik helyzetén, ám nem a támogatás emelésével, hanem a szigorú szabályozás enyhítésével. Akkor 246 ezer forintot kaptak a napközik gyermekenként évente, már ha egy alapítvány vagy egy egyesület működtetette az intézményt.

Ha egy egyéni vállalkozó, akkor a normatívának csak 30%-a lehetett az övé. Az állami támogatás összege 2010-ben évi 268 ezer forintra emelkedett. A probléma, hogy ez csak a töredéke annak, amibe egy gyermek kerül a napközinek. Ez az összeg a Fehérkereszt Egyesület megbízásából készült tanulmány számításai szerint 770 ezer forint.

Megkérdeztük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy mik a tervek, hogyan kívánják a jövőben támogatni a napköziket. A minisztérium hétfőre ígért választ.  

Ezt is szeretjük