Friss! Végleges: Schmitt Pál nem doktor többé
Nehéz szülés volt, de eldöntötték: Schmitt nem doktor többé. Tegnap még azt mondta, a jelentés őt igazolta.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora ma délelőtt a doktori tanács ülését követően bejelentette: az egyetem doktori tanácsa indokoltnak tartja és indítványozza az egyetem szenátusának Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonását.

A bejelentés MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ennyi volt a kisdoktori

A szenátus délután döntött, a döntés a következő: el kell venni a köztársasági elnöktől a kisdoktori címet. A szenátus délután 3 órakor ült össze, és nem sokkal este 7 előtt jelentette be a döntést.

Tulassay Tivadar az Index tudósítása szerint azt mondta: a tudományos munka módszereinek alklamazásával készített értekezés nem felel meg a tudományetikai módszerének. A címet a szenátus visszavonja 33:4 arányban.

Schmitt Pál egyelőre nem szólalt meg az ügyben, épp hazafelé repül Szöulból. Az államfő korábban azt mondta: a tényfeltáró bizottság jelentése - ami alapján egyébként most elvették a doktorit - őt igazolja, ezért nem mond le. Schmitt Pálról bővebben a róla szóló rovatunkban olvashatsz.

"Ez a végkövetkeztetés számomra egy elégtétel"

Schmitt Pál elmondta: egy pillanatig sem gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem valószínű, hogy más egyéb kvalitások miatt. Leszögezte: a munkáját ezután is "változatlan felelősséggel" végzi.

A köztársasági elnök hozzátette: "ez a végkövetkeztetés számomra egyfajta elégtétel: akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot a legjobb tudásom szerint".

Az államfő az MTI Hírcentrum tudósítójának - a még január 18-án az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tett nyilatkozatára emlékeztetve - azt mondta: elfogadja a tényfeltáró bizottság végkövetkeztetést, amely - mint fogalmazott - "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek".

"A legjobb tudásom szerint írtam"

"A legjobb tudásom szerint írtam ezt a dolgozatot, és azt kívántam vele elősegíteni, hogy a magyar sporttársadalom is megismerje az olimpiai program alakulását, hogyan kerülhetnek fel a programra, hogyan kerülhetnek onnan le olimpiai sportágak" - mondta Schmitt Pál, hozzáfűzve, hogy munkáját opponens és konzulens segítségével végezte, akiknek ma is hálás a sok segítségért.

Megjegyezte: "egyetlenegy szakirodalmat nem mulasztottam el feltüntetni a dolgozatom végén, az úgynevezett bibliográfiában", és ezt, akik fontosnak tartották a munkáját, nyilván számításba vették.

Jó lett volna, ha rám is vonatkozik az ártatlanság vélelme

A vizsgálóbizottság munkájára és eredményére utalva a köztársasági elnök úgy fogalmazott: "örülök, hogy Magyarországon működik a demokrácia, örülök, hogy nincs kettős mérce, örülök, hogy az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik más magyar állampolgárra." Hozzátette: "nem zavar ez az ügy, kicsit hosszú volt, de örültem volna, hogy ha rám is vonatkoznak azok a szabályok, ami úgy hangzik, hogy ártatlanság vélelme".

Schmitt Pál kijelentette: "Most, hogy pontot teszünk a dolog végére, azt az egyet mondhatom, hogy munkámat változatlan alázattal és szorgalommal fogom végezni, betartva az alaptörvény rám vonatkozó előírásait."

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

"Többé ezzel nem kívánok foglalkozni"

Az államfő azt mondta, hogy a - számára most már ismert összetételű, de korábban ismeretlen - tényfeltáró bizottság munkájához nincs mit hozzátennie, mert - mint fogalmazott - "ha ők azt mondták, hogy tartalmilag és formailag a 20 évvel ezelőtt, hangsúlyozom, kisdoktori dolgozatom megfelelt, akkor én ezt így elvállalom, fölvállalom, és többé ezzel nem nagyon kívánok foglalkozni".

Ezt is szeretjük