Özönlenek a magyar munkások Németországba

Rengeteg magyar ment ki, 2010 első felében 50%-kal nőtt a Németországba kivándorlók száma.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen, csaknem 50%-kal nőtt Németországban a Magyarországról érkezett bevándorlók száma az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest.

25 ezer magyar Németországban

A német statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint valamennyi bevándorlót együttvéve összesen 500 595-en érkeztek az országba a január-júniusi időszakban, ami 66 ezres, 15%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelkedően nagy mértékben, 46%-kal nőtt a Magyarországról érkezők száma. A Destatis az MTI kérdésére közölte: az első fél évben Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak. Túlnyomó többségük, több mint 18 ezer fő férfi.

Az uniós tagországok között Magyarország a bevándorlók száma alapján a negyedik helyen áll. Az első Lengyelország csaknem százezer fővel, a második Románia, a harmadik pedig Bulgária.

Az első fél évben Németországból Magyarországra 13 023-an költöztek el, a vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók különbsége - így 12 392 fős többletet jelez. Tavaly egész évben összesen 41 980 bevándorlót regisztráltak Magyarországról, ami 40,8%-os növekedés a 2010-es 29 220-hoz képest. Ugyanakkor 25 ezren Németországból Magyarországra költöztek, a 2011-es migrációs mérleg így 16 980 fős bevándorlási többletet mutat.

Mindenki oda akar menni

Valamennyi származási országot együttvéve tavaly 15 éve a legtöbb bevándorlót, csaknem egymillió főt regisztráltak Németországban. A trend az idei első fél évben is kitartott. Abban sem történt változás, hogy főleg két országcsoportból, az euróövezeti válságállamokból és az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokból érkező bevándorlók száma növekedett a legnagyobb mértékben.

Így Görögországból 78%-kal, Spanyolországból és Portugáliából pedig egyaránt 53%-kal többen érkeztek, mint 2011 első fél évében, a bevándorlók száma alapján összeállított listát Lengyelország vezeti.

Az EU-n kívüli térségekből érkező migránsok száma mérsékelten emelkedett, a nem uniós európai államokból 5%-kal, Afrikából 10%-kal, Ázsiából 7%-kal, Amerikából 2%-kal többen vándoroltak be a január-júniusi időszakban, mint egy évvel korábban a Destatis előzetes adatai szerint.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Németországból fél év alatt 318 ezer 302 ember költözött el, ami 6%-os növekedés éves szinten. A vándorlási mérleg 182 293, ami 35%-kal meghaladja az egy évvel korábbi 135 ezret.

Ezt is szeretjük