Hátborzongató a világ legelső hangfelvétele: 1860-ban készült

Hallgass bele!

Ha azt gondolnád, hogy Edisonhoz és a fonográfhoz van köze, tévedsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem fonográf, hanem fonautográf rögzített a világon elsőként hangot. A hanganyagot 1860-ban készítette a francia Edouard-Léon Scott de Martinville. A polgári foglalkozását tekintve nyomdász Martinville még III. Napóleon idején vette fel a hangtöredéket egy fonautográffal, ami egy fekete füsttel bevont papírtekercsre írta át a hanghullámokat. Ez egy rendkívüli készülék volt, amely még csak felvenni tudta a hangot, de visszajátszani már nem.

A dátum azért érdekes, mert 17 évvel azelőtt van, hogy Thomas Alva Edison a közkinccsé tette saját találmányát, a fonográfot. Sokáig viszont az volt a tudományos álláspont, hogy a világ első hangfelvétele az Edison által rögzített Mary Had a Little Lamb népdal szöveges változata volt, melyet maga Edison olvasott be.

Martinville egy későbbi, 1878-as naplórészletében keserűen úgy fogalmazott, hogy mialatt Edison találmányát világszenzációként üdvözlik, az embereknek tudomásuk sincs arról, hogy létezik az ő készüléke is, amely már előbb képes volt hangot rögzíteni.

A korban régebbi felvétel mindössze tíz másodperces dalrészletet tartalmaz egy francia sanzonból, az Au clair de la lune-ból. Azt nem tudni, hogy ki énekel a fonautográf felvételén. Történészek úgy gondolják, hogy Scott lányának a hangja hallható rajta. A kaliforniai Lawrence Berkeley laboratórium kutatóinak sikerült lejátszaniuk a daltöredéket egy virtuális lejátszófej segítségével. Hallgasd meg te is a felvételt - nem csodáljuk, ha a hideg futkos majd tőle a hátadon!

Ezt is szeretjük