Így képzelték el az ókorban a Nap túloldalán a másik Földet: 5 érdekes teória a régmúltból

Sokszor már zavarba ejtően egybecsengő teóriák maradtak fenn a világ különböző pontjairól, melyeket ma már a legtöbben erős kétkedéssel fogadnak.

Ellenföld, ősidők teóriái
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes belegondolni a régmúlt lakóinak különböző világszemléletébe, amit ma már csak a fennmaradt mondákból és hiedelmekből lehet megismerni.

Furcsa, hogy gyakran előfordul a rejtett földrész képe, mely általában valami természetfeletti csodával várja az odatévedőket. Szó szerint a föld majd' minden egyes szegletéből származnak olyan mítoszok, melyek felfedezésre váró utópisztikus helyekről regélnek.

Teóriák a régmúltból: az Ellenföld

Püthagorasz követői, a püthagoreusok hittek a tökéletes összhangban, melyet mint zenei harmóniaként képzeltek el. Úgy tartották, hogy a világegyetem közepén a Központi Tűz áll. Körülötte tíz égitest kering: Föld, Hold, Nap és az akkor ismert öt bolygó, az állócsillagok világa és az Ellenföld.

Ez a bolygó mindenben megegyezik a Földdel, még a pályája is ugyanolyan, csak a Központi Tűz túloldalán helyezkedik el. Feltevésük szerint emiatt soha nem látható. Miközben ezek az égitestek körpályán keringenek, lágy zenét keltenek: a szférák zenéje, amit senki sem hallhat meg, mert mindig szól. Érdekesség, hogy a 2012-es világvége környékén újra többen is elkezdték pedzegetni az Ellenföld létezésének kérdését.

Püthagorasz
Fotó: Photos.com / Getty Images Hungary

Az óriások földje, Jotunheim

A skandináv mitológiában előkelő helyen szerepeltek az óriásokhoz, elfekhez, tündérekhez és egyéb mitikus lényekhez kapcsolódó történetek. Úgy tartották, hogy kilenc világ létezik, melynek egyike a Jotunheim, amit csak óriások laknak. Még azt is meghatározták, hogy ez az emberek világától észak-keletre fekszik. A legenda szerint Thor kalapácsát az egyik óriás elrabolta, cserébe Freyját kérte volna váltságdíjként. Helyette azonban Thor jelent meg nőnek öltözve, és az óriásokat jól helybenhagyta. Ezek után többször nem próbálták meg ellopni tőle a féltve őrzött Mjölnirt.

Hawaiki, ahonnan a maorik ősei eveztek

A maorik eredettörténetük szerint egy Hawaiki nevű ősi földről érkeztek Új-Zéland területére, méghozzá óriási kenukkal. Valóban ők voltak az első emberek ezen a területen, és a mai napig nem teljesen tisztázott, hogyan tudtak eljutni a szigetre.

Maori család az 1880-as években.
Maori család az 1880-as években.
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A Kunlun-hegység

Az ókori kínai mitológia egyik szent hegye a Kunlun-hegység. Az egyik legismertebb legendája szerint a Nyugat úrasszonyának, Xivangmunak a lakóhelye. A taoisták szerint maga a földi paradicsom található ott, a buddhisták pedig úgy tartják, a Kunlun-hegységnél egyesül az ég a földdel, emiatt bukkan elő felváltva a Hold és a Nap.

Paititi, az elveszett város

Paititi egy legendás, elveszett inka város, állítólag az Andoktól keletre fekszik valahol Délkelet-Peru és Észak-Bolívia vagy Délnyugat-Brazília távoli esőerdeinek mélyén. Andres Lopez egy 1600-as években íródott dokumentumban egy hatalmas várost írt le, ami tele van arannyal, ezüsttel és drágakövekkel. A rejtélyes várost valahol a trópusi dzsungel közepére tájolták be, ezt hívták az őslakosok Paititinek. Azóta rengeteg expedíció próbálta feltárni a rejtélyes város helyét, végül 2007-ben feltehetően sikerült megtalálniuk az egyik városrészét, mely a mai napig is látogatható. Lehet, hogy mégsem legenda a kincseket ígérő város?

A cikk az ajánló után folytatódik

100 évvel ezelőtt úgy hitték, ilyen lesz a világ ma: érdekes rajzok készültek

Hogyan képzeled el 2100-at? Ha élénk a fantáziád, biztosan sok ötleted támad hirtelen. Ugyanilyen izgalmas lehetett eljátszani a gondolattal 1900-ban is, amikor megszülettek a száz évvel későbbi világot előrevetítő rajzok.

100 évvel ezelőtt úgy hitték, ilyen lesz a világ ma: érdekes rajzok készültek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük