A kormány átvállalja a tartozást
60 milliárd forintot jelent a költségvetésből
Az országgyűlés megszavazta a jövő évi költségvetés fő pilléreit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országgyűlés november 26-án, kedden elfogadta a jövő évi költségvetés főösszegeit.

Országgyűlés plenáris ülése

A költségvetés 15 983,7 milliárd forint bevétellel és 16 968,3 milliárd forint kiadással számol. A költségvetési hiány így 984,6 milliárd forint, tehát a GDP 2,9%-a.

60 milliárddal nőtt a hiány

A parlament hétfőn döntött arról is, hogy 60 milliárd forinttal növeli az önkormányzatok adósságrendezésére biztosított összeget. Annak ellenére, hogy ezzel nő a hiány, a helyi önkormányzatok bevétele ugyanennyivel emelkedik. Így az uniós szabályok szerint az államháztartás hiánya változatlanul 2,9%.

A bevételi főösszeg 25 milliárd forinttal, a kiadási pedig 85 milliárd forinttal több a kormány eredeti javaslatánál, a hiány így 60 milliárd forinttal lett nagyobb.

A kormánypártiak mellett a független Balogh József támogatta a sarokszámok jóváhagyását. Nemmel az MSZP és a Jobbik jelen lévő képviselői mellett a független Ángyán József és Szili Katalin voksolt.

A kormány szeptember végén nyújtotta be jövő évi költségvetési törvényjavaslatát, amelyben a 2,9%-os államháztartási hiány mellett 2% körüli növekedéssel és 2,4%-os inflációval számolnak. Egy jelentős módosítás ehhez képest, hogy a központi költségvetés kétszer annyival támogatja a közösségi közlekedést, mint ahogy tervezte.

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály októberben azt hangsúlyozta, hogy a 2014-es büdzsé megkönnyíti az emberek mindennapi életét, tervezésekor a kormány fő szempontja a pénzügyi stabilitás megőrzése és a családok terheinek csökkentése volt. A kormány gazdaságpolitikai alapelvei változatlanok, ezért a gazdasági élet szereplőinek nem kell adó- vagy járulékemelésre készülniük.

Gazdasági fordulatra épít

A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád az általános vitában azt mondta, a költségvetési javaslat feszített, gazdasági fordulatra épít és erősen kitett a nemzetközi gazdaságban bekövetkező, nem várt eseményeknek. Azt is hozzátette, hogy ezt ellensúlyozhatja a növekedési hitelprogram teljes kihasználásával keletkező pótlólagos költségvetési hatás.

A fejezetek közötti módosításokról hétfőn szavazott a Ház. Ezek közül csak a költségvetési bizottság indítványait támogatta a kormánytöbbség.

Az elfogadott változtatások között a legnagyobb tétel az említett önkormányzati adósságrendezésre biztosított plusz 60 milliárd forint volt. Az indoklás szerint ebből kisebb összegű, illetve jellegük miatt nem átvállalható ügyletek előtörlesztését támogatja az állam.

További jelentős módosítás, hogy az eredetileg tervezett 10 helyett 24 milliárd forintot szavaztak meg a központi költségvetésből a fővárosi közösségi közlekedésnek. Ehhez megemelték a tervezett áfabevétel összegét.

Kép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük