Ezek az ember életének legjobb évei: időseket kérdeztek, hány évesen voltak a topon

Vajon mikor éljük életünk legszebb éveit? Egy tanulmány kiderítette!

boldog idosek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Melyek a legjobb éveink? Gyerekkorban, amikor csak az iskolai feladatok miatt kell aggódnunk?  A 20-as éveink elején vagyunk a topon, amikor szinte minden hétvégén bulizunk? A 30-as és 40-es éveinkben, fejlettebb életmóddal és az azt segítő pénzzel? Vagy akár nyugdíjba vonulásunkkor, amikor azokra a dolgokra koncentrálhatunk, amelyek igazán boldoggá tesznek bennünket?

Egy új tanulmányban igyekeztek kideríteni a választ. Ehhez 50 év felettieket kérdeztek meg, és a többség szerint 30-34 év között voltak a legboldogabbak. A résztvevők életkora és életeseményei közötti eltérések és származási országuk természetesen nagyban befolyásolták az eredményt. A franciák boldogságszintje például a 20-as éveik közepétől 80 éves korukig hasonló volt.

Harmincas éveinkben vagyunk a csúcson

Az összes országot és nemet figyelembe véve az eredmények egyértelmű csúcsot mutatnak 30-34 éves kor között. Ez arra utal, hogy ezek voltak a legtöbb ember életének legboldogabb évei. Innentől kezdve a hasonló boldogság időszaka évtizedekig tartott néhány résztvevőnél.

boldog par

Ez arra utal, hogy az élet korai éveiben a boldogságról alkotott képünk fejlődik. A személyes és családi életben bekövetkezett változások élesen felfelé ívelő tendenciát eredményeznek a 20-as éveink során, javítva jólétünket egészen addig, amíg az elkövetkező években eléri tetőpontját (és bizonyos esetekben a fennsíkokat).

A szerzők megjegyzik, hogy ezeket az eredményeket erősen befolyásolja az idős emberek azon képessége, hogy felidézzék életük elmúlt időszakait. Nehéz megállapítani, hogy a résztvevők pontosan visszaemlékeznek-e ezekre a múltjukból, vagy csak úgy képzelik el, mintha jelenlegi életkörülményeik érvényesültek volna akkoriban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézeteinket is befolyásolja életkorunk

Érdekes módon a kutatók úgy vélik, hogy ezek az eredmények túlmutatnak az „élvezd, amíg lehet” gondolkodásmódon, és befolyásolhatják a nézeteinket is. Az idősek nagyobb valószínűséggel szavaznak olyan kezdeményezésekre, amelyek közvetlenül befolyásolják jelenlegi életszakaszukat. Például olyanokra, melyekben a nyugdíjak és az egészségügy kiemelt helyet foglalnak el. Emellett kevésbé valószínű, hogy a fiatalokra irányuló nézetekre szavaznak. Ennek oka lehet, hogy az életkor előrehaladtával csökken a boldogságunk.

Mindazonáltal a felmérés fő következtetése az, hogy bár a boldogság az élet középső szakaszában tetőzhet, úgy tűnik, hogy úgy öregszünk, mint egy jó bor. Ez mindenképpen megnyugtató, függetlenül attól, hogy milyen életszakaszban vagyunk.

Fotók: Getty Images

Mit mér a bhutáni Bruttó Nemzeti Boldogság Index? 

Az 1970-es években nyitotta meg kapuit a külföldi turisták előtt, és ekkoriban fogalmazták meg a Bruttó Nemzeti Boldogság Index gondolatát is, ami a nemzet egészen sajátos világértelmezésére is rávilágít.

Ezt is szeretjük