Élet nyomai a Jupiter holdján: mit rejt a titokzatos tó?

A legújabb kutatások szerint az Európa fagyott felszíne alatti vízben akár élőlények is lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A legújabb kutatások szerint a Jupiter holdjának, az Európának a felszínén található hatalmas, összetorlódott jégmonstrumok egy óriási, folyékony tavat rejtenek maguk alatt.

A felfedezés azért érdekes, mert a tudósok szerint a titokzatos, egyelőre láthatatlan tó választ adhat a nagy kérdésre: létezik-e élet a Földön kívül is?

Ugyanaz történt, mint a Földön

A Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének posztdoktori kutatója, Britney Schmidt a Discovery Newsnak elmondta: az Antarktika alatti vulkánok tanulmányozása során számítógépes modelleket készítettek azok működéséről, majd a modelleket összevetették az Európa felszínén található jégtáblák bonyolult mintázatával. Arra jutottak, hogy utóbbiakat olyan geológiai folyamatok okozhatták, amilyenek a Földön is végbementek.

Bár az Európa jóval kisebb, mint a Föld holdja, a tudósok úgy hiszik, a fagyott kéreg alatt hatalmas mennyiségű sós vizet rejthet.

- Az Európán valószínűleg több víz van, mint a Föld valamennyi óceánjában - mondta el a Discovery Newsnak Simon Kattenhorn, az Idahói Egyetem csillagásza.

Figyelembe véve, hogy a tudósok egyébként is az óceánban látják a választ a földi élet megszületésének kérdésére, és hogy az Európa jeges felszínét ugyanazok a folyamatok formálhatták, mint a mi bolygónkét, a felfedezés után a Jupiter holdja még izgalmasabb kutatási területté vált a tudósok számára.

Így lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A víz és a jég erőteljes mozgása és keveredése ugyanis elindíthatott egy olyan folyamatot, amelynek hatására a fagyott felszínből tápanyagok és energia kerültek a jégpáncél alatti óceánba - ez pedig akár az élet kialakulását is eredményezhette.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Britney Schmidt frissen publikált tanulmányának köszönhetően így most az utazás az Európára a második helyre került a csillagászok és űrkutatók kívánságlistáján - közvetlenül a Marsra való látogatás után. Addig azonban rejtély marad, hogy van-e élet a Jupiter holdjának titokzatos tavában.

Ezt is szeretjük