Élet nyomai a Jupiter holdján: mit rejt a titokzatos tó?

A legújabb kutatások szerint az Európa fagyott felszíne alatti vízben akár élőlények is lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A legújabb kutatások szerint a Jupiter holdjának, az Európának a felszínén található hatalmas, összetorlódott jégmonstrumok egy óriási, folyékony tavat rejtenek maguk alatt.

A felfedezés azért érdekes, mert a tudósok szerint a titokzatos, egyelőre láthatatlan tó választ adhat a nagy kérdésre: létezik-e élet a Földön kívül is?

Ugyanaz történt, mint a Földön

A Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének posztdoktori kutatója, Britney Schmidt a Discovery Newsnak elmondta: az Antarktika alatti vulkánok tanulmányozása során számítógépes modelleket készítettek azok működéséről, majd a modelleket összevetették az Európa felszínén található jégtáblák bonyolult mintázatával. Arra jutottak, hogy utóbbiakat olyan geológiai folyamatok okozhatták, amilyenek a Földön is végbementek.

Bár az Európa jóval kisebb, mint a Föld holdja, a tudósok úgy hiszik, a fagyott kéreg alatt hatalmas mennyiségű sós vizet rejthet.

- Az Európán valószínűleg több víz van, mint a Föld valamennyi óceánjában - mondta el a Discovery Newsnak Simon Kattenhorn, az Idahói Egyetem csillagásza.

Figyelembe véve, hogy a tudósok egyébként is az óceánban látják a választ a földi élet megszületésének kérdésére, és hogy az Európa jeges felszínét ugyanazok a folyamatok formálhatták, mint a mi bolygónkét, a felfedezés után a Jupiter holdja még izgalmasabb kutatási területté vált a tudósok számára.

Így lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A víz és a jég erőteljes mozgása és keveredése ugyanis elindíthatott egy olyan folyamatot, amelynek hatására a fagyott felszínből tápanyagok és energia kerültek a jégpáncél alatti óceánba - ez pedig akár az élet kialakulását is eredményezhette.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Britney Schmidt frissen publikált tanulmányának köszönhetően így most az utazás az Európára a második helyre került a csillagászok és űrkutatók kívánságlistáján - közvetlenül a Marsra való látogatás után. Addig azonban rejtély marad, hogy van-e élet a Jupiter holdjának titokzatos tavában.

Ezt is szeretjük