A kormányt nem érdekli, hány ember kerül utcára
És ezt ki is mondták!
A kormányszóvivő bevallotta, nem foglalkoznak azzal, hány embert rúgnak ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hány embert rúgnak ki, vagy hány nagy bolt költözik el az országból, miután a parlament elfogadta a javaslatot arról, hogy 2018 után már tilos lesz veszteséget termelni - ezt mondta kedden Kovács Zoltán kormányszóvivő újságírói kérdésre.

Komolyan nem számolt a következményekkel a kormány? Márpedig nagyon úgy fest, hogy áremelés és munkahelyek elvesztése is következhet az ágazatban, hiába állítják az ellenkezőjét.

Jöhetnek az elbocsátások

A javaslat értelmében 2018-tól megtiltanák a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak az üzleteknek, amelyek két egymást követő évben sem tudtak nyereséget termelni. Ez szinte kivétel nélkül érintené az összes nagy áruházláncot, kivéve a magyar háttérrel rendelkezőket - CBA, Reál és Coop.

Amennyiben a törvény miatt kivonulna bármely említett lánc, vagy csak a nyereség elérése érdekében leépítéseket hajtana végre, több ezer ember veszíthetné el az állását, de nemcsak mi, ezek szerint a javaslat megálmodói sem tudták - vagy akarták - kiszámolni, pontosan hányan. Az biztos, hogy az ágazatban dolgozók túlnyomó többsége nő, így a munkanélküliséggel és az alacsony keresettel amúgy is sújtott nőket érintheti a legérzékenyebben az új törvény.

Valóban nem lesz drágulás?

Kovács szerint áremelkedés nem lesz a törvény hatására, ami azért hangzik furcsán, mert ha biztos nyereséget szeretne termelni egy cég, akkor vagy leépít - tehát a béreken spórol -, vagy megemeli az árait.

Egyébként a törvény indoklásában is az szerepel, hogy mivel megengedhetik maguknak a nagy láncok, hogy pár évig veszteségesek legyenek, visszaélnek ezzel a piaci erőfölényükkel. Magyarul a vetélytársaiknál olcsóbban adnak el. Tehát magának a törvény lényege, hogy emeljenek árat a külföldi hátterű üzletláncok.

A parlament előtt fekszik még egy javaslat, ami miatt fájhat a fejük a kereskedelemben szereplő nagyobb vállalatoknak - és alkalmazottjaiknak. Ez pedig a vasárnapi zárva tartásról szóló, amely egyes vélemények szerint 15-20 ezer munkahelyet veszélyeztethet.

Fotó: MTI/Soós Lajos; Facebook-kép - MTI/Kovács Tamás.

Ezt is szeretjük