Tovább nőhetnek az élelmiszerárak

A legszegényebbeket sújtja a legjobban

Komplex népegészségügyi reformra lenne szükség.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége arra figyelmeztet, hogy az alapélelmiszerek árai 30%-kal is nőhetnek az e-útdíj rendszer bevezetésével.

Az e-útdíj azért hátrányos az élelmiszeripart tekintve, mert az élelmiszerek tömegre vetített értéke sokkal kisebb más árukéhoz képest, emellett a szállításuk is gyakoribb. Ez a tény a magyarországi kis- és középvállalkozásokat érinti főként, és végül csődökhöz és elbocsátásokhoz is vezethet.

Az élelmiszerek adóztatása

A fogyasztók szempontjából az élelmiszereket sújtó különadó főleg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, így a jövedelmük arányában élelmiszerekre többet költő embereknek okoz problémát.

A különadó hatására továbbá nagymértékben csökkent a nyereség- és iparűzési adó, valamint a költségvetés áfa-bevétele, aminek következtében a feketegazdaság megerősödött. A bevezetett adó hatására rengeteg beruházás hiúsult meg az iparágban, uniós támogatásokat is visszamondtak, nem beszélve a nagyjából ezer munkahely megszűnéséről.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége közleménye szerint a dán kormány például ezért törölte a cukor- és zsíradót, mert ezek bevezetésétől a lakosság egészsége nem javult, táplálkozásuk nem lett megfontoltabb, ellenben rengeteg kárt okozott egyéb területen.

A lakosság egészségi állapotát felmérő komplex, az elhízás valós okait feltáró népegészségügyi programra lenne szükség a probléma megoldásához.

Az e-útdíj rendszer

A július 1-én bevezetésre kerülő e-útdíj rendszer a három és fél tonnánál nagyobb tehergépkocsikra vonatkozik. Ennek érdekében új automatákat állítanak föl a benzinkutakon, amelyek megmutatják majd a sofőrnek, hogy milyen útvonalakon és mennyiért haladhat. A megtett úttal arányos díjat előre kell majd fizetni, és akár 110 forint is lehet kilométerenként. 

Az élelmiszerárak változásai

A Központi Statisztikai Hivatal 2013 májusára vonatkozó felmérése szerint az élelmiszerek árai az év áprilisához képest 0,6%-kal drágultak, ami az idényáras élelmiszerek, a burgonya, friss zöldség és gyümölcs 7,2%-os áremelkedésének következménye. Ezzel szemben csökkent a tojás a baromfi, sertés, péksütemény és a cukor ára. 

Azonban 2012 májusához viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,7%-kal nőttek, ebbe beletartoznak az idényáras élelmiszerek, valamint a liszt, a kolbász vagy az étolaj. A szeszes ital és a dohány ára is jelentősen, közel 10%-kal emelkedett. A tojás és cukor ára ebben a viszonylatban is csökkent.

Ezt is szeretjük