Az apáknak is GYESt adna Bajnai Gordon?
Íme az Együtt-PM nőket és családokat érintő elképzelései
Két szakaszban kormányoznának.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Együtt-PM két, egymásra épülő szakaszra bontja a programját a 2014 és 2018 közötti időszakra vonatkozóan.

Bajnai Gordon

A baloldali párt egy olyan államot ajánl a magyar embereknek, ami tiszteletben tartja az állampolgárok politikai, erkölcsi, vallási meggyőződését, valamint etnikai, faji, nemi identitásuk sérthetetlenségét.

Kétszakaszos kormányzás

Amint a párt választási programjában áll, az első szakaszban a Magyarországgal szembeni bizalmat és a magyarok jövőbe vetett hitét szeretnék visszaállítani. Ezt a jogállam visszaépítésével, kiszámítható gazdaságpolitikával és versenyképes oktatási rendszerrel szeretnék megvalósítani.

A második szakaszban pedig a fenntartható növekedés beindítását tervezi az Együtt-PM, elsősorban olyan intenzív, minden szektorban érzékelhető munkahelyteremtésre törekszenek, ami hosszú távon fenntartható.

A nőket előtérbe helyezik

Az Együtt-PM választási programjában röviden össze lehet foglalni, mik a célok. 2018-ra a nők foglalkoztatási rátáját majdnem 2%-kal megnövelnék, akárcsak a nők részmunkaidős foglalkoztatását, ezzel párhuzamosan nagymértékben csökkenteni szeretnék a gyerekek szegénységi kockázatát.

Az ellenzéki párt egységesítené a jogokat az élettársi és a házassági kapcsolatban élő párok számára. A gyermekéhezés felszámolását már az első kormányzati év végére tervezik, a közétkeztetésre szánt források növelésével. A gyereknevelés könnyítése érdekében napközbeni gyermekelhelyezést támogató utalványt vezetnének be, emellett a családi pótlék és a gyes összegét növelnék. A nyugdíjasoknak is kedvezne a kormányváltás, hiszen megszüntetnék a nyugdíj utáni munka tiltását.

Ne kelljen választani

Olyan rendszert szeretnének kialakítani, amiben nem kell a nőknek választania a szakma és az anyaság között. A gyerekeken, az anyákon és a családon kívül az idős emberekre is nagyobb figyelmet kell fordítania a leendő kormánynak, így a párt kiszámítható nyugdíjat ígér, valamint megszünteti majd a nyugdíj utáni tiltott munka rendszerét. Miután az éhezés, a szegénység vagy a munkanélküliség alapvető problémák ma Magyarországon, a leghátrányosabb helyzetű térségeket külön fejlesztené a párt.

Családtámogatások

Alapvető, hogy a gyerekszám növelése érdekében át kell alakítani a jelenlegi rendszert úgy, hogy a gyermek életének minimum első három hónapjában az apa is otthon lehessen a gyerekkel. Emellett azon nagyszülők számára, akik dolgoznak, szintén lehetővé válna a gyed igénybevétele. A Fidesz által bevezetett szociális temetés helyett kegyeleti támogatást biztosítana az ellenzéki párt.

Munkába visszatérő szülők

Az Együtt-PM bővítené az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát úgy, hogy mindenki igénybe vehesse ezt a szolgáltatást, hiszen leginkább a fentiek hiánya gátolja a nők foglalkoztatásba való visszatérését.

Ehhez kapcsolódóan járulékkedvezménnyel támogatnák a kisgyerekesek részmunkaidős foglalkoztatását, a gyes folyósítását pedig akkor sem szüntetnék meg, ha a szülő előbb visszamegy dolgozni.

A szülő ez utóbbi esetben a gyerek 18 hónapos korától a gyes összegét a napközbeni gyerekelhelyezés költségének fedezésére, utalvány formájában is kérhetné, illetve nemcsak önkormányzati, hanem magánbölcsődék és családi napközik szolgáltatásainak igénybevételéhez is állami támogatást kapna. Ekkor a gyes felét további többlettámogatásként készpénzben megkaphatja

Kép és mobilon megjelenő képek forrása: MTI/Rosta Tibor.

Ezt is szeretjük