Ha a kormány tényleg erre készül, az sokaknak fájni fog

Egyre több részlet derül ki a kormány tervéből, ami sokak számára fájdalmas lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az index.hu értesülései szerint a kormány teljesen átalakítaná a jelenlegi egészségügyi rendszert. A tegnapi Népszabadság pedig arról írt, több ezer ember kerülhet utcára még idén a reformok miatt.

Ami biztos, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, valamit mindenképpen tennie kell a kormánynak.

Megyénként egy kiemelt intézmény

Az index összeszedte, milyen változásokra kell készülni az egészségügy területén 2015-ben. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a kormány kénytelen lesz hozzányúlni a rendszerhez, ám részletek most először szivárognak ki a tervekről.

A lap szerint eztán megyénként osztanák el a pénzt, amit eddig a kórházak kaptak meghatározott ellátásokra. Ha az adott megyében az adott összegből nem jön ki mindegyik kórház, úgy összevonások, leépítések és osztályok megszűnése következhet.

Megyénként egy kiemelt kórház maradna, minden más megmaradó intézmény telephelyként vagy tagintézményként működne tovább. Budapesten hat vezető kórház lenne: a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem, a Szent István, a Péterfy, az Uzsoki, valamint a Szent János vagy a Szent Imre kórház. Minden ilyen intézménynek 24 órában kellene ügyelnie, így megszűnne a fővárosban az eddig alkalmazott váltott ügyelet rendszere.

Jön az egészségügyi Klik

Az összes intézmény egy központ alá tartozna, ez lenne az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Ráadásul a cikk szerint ide kerülne egy sor adminisztratív feladatkör, ami újabb elbocsátásokat jelentene a kórházaknál.

A Népszabadság tegnap írt arról, hogy 8-10 ezer ember kerülhet utcára az átalakítások miatt. Ezt Zombor Gábor államtitkár még aznap cáfolta, és azt mondta, hogy még nincsenek végleges tervek, bár azt nem tagadta, hogy változtatásokra készülnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nőknek fájna a leépítés

Az egészségügy dolgozóinak több mint háromnegyede nő, így egy több ezres leépítés tovább növelné a női munkanélküliség mértékét. Márpedig az Indexnek nyilatkozó, meg nem nevezett források szerint is elképzelhető, hogy 40 milliárd forintot szeretnének megspórolni, ami bizony komoly leépítésekkel lenne csak lehetséges.

Régóta köztudott, hogy a magyar egészségügyi rendszer komoly gondokkal küzd. Ez megnyilvánul az szakember- és eszközhiányban, de a páciensek akkor is tapasztalhatják, amikor megtudják, mikorra kapnak időpontot egy-egy beavatkozásra. Egyes épületek borzasztó állapotban vannak, miközben sok intézmény komoly adósságot halmozott fel.

Ezt is szeretjük