Ezt a büntetést már nem lehet megúszni
Nincs ingyen autópálya
Bezártak egy kiskaput, így már százezres büntetésekre lehet számítani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szigorodott az autópályákon használt e-matricák ellenőrzése, így megszűnik egy olyan kiskapu, ami alapján eddig büntetlenül lehetett matrica nélkül a sztrádára hajtani. Aki nem vigyáz, akár több százezer forintos bírságot is a nyakába kaphat.

Az elavult rendszer előnyeit élvezhették az autósok

Egészen mostanáig létezett egy kiskapu, ami miatt az, aki e-matrica nélkül hajtott fel valamely autópályára, nem minden esetben kapott büntetést. Eddig ugyanis minden nap éjféli meg lehetett váltani az aznapi autópálya matricát utólag is, amennyiben lefülelték a figyelmetlen autóst.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azonban most szigorított, így a jövőben már érkezhet a csekk annak, aki figyelmetlen volt - írja a Nol.hu. No, eddig sem a szolgáltató engedékenysége miatt lehettek nyugodtabbak az autósok, csupán az informatikai rendszer elavultsága adott okot arra, hogy utólag is lehessen fizetni.

A régi rendszer ugyanis csak éjfélkor frissített, és összesítette a kihelyezett kamerák adatait, majd összevetette az úton látott rendszámokat azokéval, akik vásároltak érvényes e-matricát.

Így akiket rajtakaptak a bliccelésen, azok adatai csak ekkor kerültek a szolgálat emberei elé, így volt idejük korrigálni. Mostantól azonban már óránként összesít a program, így hamar megbukik, aki nem fizet.

Százezres büntetés is érkezhet

A büntetés pedig nem csekély. Személyautóknál és motorkerékpároknál 14 875 forint alatt nem lehet megúszni a mulasztást, de ha már a másodszori felszólítás érkezik, 59 500 forintot követel a hatóság. Utánfutóval vagy nagyobb járművekkel 67 ezer forinttól akár 267 700 forintig is terjedhet a bírság összege.

Érdekes adatokat közöl a lap arról, mekkorát kaszál az állam azzal, hogy fizetősek a sztrádáink és egyes útszakaszaink. A kamionosok által fizetett e-útdíjból évi 150 milliárd forint, a sztrádadíjakból évi közel 46 milliárd forint folyik be az államkasszába. Idén eddig 2 milliárd forintot szedtek be pótdíjakból az autópályákon, így a büntetés is kiváló üzlet. A kiskapu megszüntetésével még nagyobb bevétel várható a büntetésekből.

Ezt is szeretjük