Akár már 2 slukk is börtönnel végződhet
Íme, Európa leszigorúbb drogtörvénye
Az új drogtörvény július 1-jétől életbe lép.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés 2012 júniusában hagyta jóvá az új Büntető Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot, ami 2013. július 1-jétől lép hatályba.

Ezen belül a drogokkal összefüggő szabályozás is változik, és ezzel a legszigorúbb lesz egész Európában. Ami alapvetően nem változik, az az, hogy a törvény szétválasztja az egyszerű fogyasztókat és azokat, akik a kábítószer előállításával és terjesztésével foglalkoznak. A most júliusban érvénybe lépő változások szerint a fogyasztók számíthatnak szigorításokra.

Az eddigi jogszabály

Az eddig érvényes jogszabály szerint nem büntették azokat a fogyasztókat vagy kábítószerfüggőket, akik csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termesztettek, előállítottak vagy tartottak. Ha mégis rajtakaptak egy ilyen személyt, akkor annak úgynevezett elterelésre kellett járnia, ami egy minimum hat hónapos, folyamatos drogkezelés.

Ennek ellenére az eljárás elindult ellene, de ha a kezelésen való részvételt egy éven belül dokumentummal tudta igazolni, akkor megszüntették azt. Ha valaki őszintén elmondta, hogy mikor, mennyi ideig, milyen és mekkora mennyiségű drogot fogyasztott, azzal csak ártott magának, mert akár börtönbüntetést is kiszabhattak rá az eljárás végén.

A hatályba lépő törvény

Az új, szigorodó törvény értelmében az, aki drogfogyasztással kapcsolatos eljárásban érintett, két éven belül csak egyszer élhet az elterelés lehetőségével. Ha két éven belül megint elkapják, akkor a fogyasztó akár két év szabadságvesztésre is számíthat. Az elterelés igazolása után nem lesz priusza. Változás továbbá, hogy ha a fogyasztó részletesen beszámol arról, honnan, kitől és mikor szerezte be a kábítószert, a büntetés enyhítésére számíthat.

A fogyasztókon belül a szabály megkülönbözteti az alkalmi fogyasztót és a kábítószerfüggőt. Az utóbbi esetében a büntetés enyhébb volt eddig, hiszen a függő személyt elsősorban gyógyítani kellett, és csak utána büntetni. A nyár közepétől a drogfüggők sem apellálhatnak már az eddigi enyhébb szabályokra, de a büntetés kiszabása során a bíróság figyelembe veheti a betegséget.

Amennyiben a fogyasztás külön tényállásként szerepel, és csekély mennyiségre vonatkozik, akkor az eddigi öt év helyett maximum két évvel büntethető. Csekély mennyiségnek számít például öt tő kannabisz vagy két gramm kokain. A régi törvény szerint az a 18. életévét betöltött fiatal, aki közoktatási intézményben csekély mennyiségű drogot tart magánál, illetve szerez, elterelésen vehetett részt, júliustól azonban ez három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egytől öt évig tartó börtönbüntetés járhat annak a 18. életévét betöltött személynek is, aki egy 18 év alatti társának akár egy slukk marihuánát is kínál.

Vizeletből kimutatható drogok

A DrogKontrol 10 teszt egy egyszerű egylépéses otthoni gyorsteszt, mely 10 fajta drog gyors, kvalitatív kimutatására alkalmas.

Még több információt itt találsz.

Promóció

A terjesztők sorsa

A kereskedői oldalról nem változik a szabályozás, miszerint a terjesztő súlyos esetben akár életfogytiglan börtönbüntetést is kaphat. Változás ezzel kapcsolatban, hogy július 1-jétől az is akár két év börtönbüntetésre számíthat, aki fiatalkorút kábítószer fogyasztására próbál rávenni. Az új Büntető Törvénykönyv bünteti például a gyógyszerek vagy bármilyen egészségügyi termék előállítását vagy hamisítását, valamint az úgynevezett dizájnerdrogok előállítását. Ennek következtében akár nyolc év szabadságvesztés is kiszabható.

A folyamat

Az elterelés előtt ki kell választani egy lakóhelyhez közeli intézményt, ahol a kezelést kapja a büntetett. Három formája létezik: függő, rendszeres használó és alkalmi fogyasztó. A kezelés megkezdése előtt egészségügyi orvos szakértő végez állapotfelmérést, hogy melyik csoportba tartozó kezelésre szorul az illető.

Ha már rendőrségen van az ügy, akkor általános eljárás, hogy vizeletmintát kérnek, amit ha megtagad valaki, akkor vérvizsgálatnak vetik alá. A vizeletből egyébként tovább kimutatható egyes kábítószerek, mint például a kannabisz fogyasztása.

Ezt is szeretjük