Így jelentkezhetsz most ingyenes nyelvtanfolyamokra
Íme, a feltételek
A kormány segít megszerezni a diplomát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján bejelentette március 13-án, csütörtökön, hogy már lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra.

Czomba Sándor

Várhatóan április végén már el is indulnak az angol, német és francia nyelvtanfolyamok a program keretén belül.

Április közepétől lehet pályázni

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára, Czomba Sándor elmondta, hogy kibővítették a választható nyelvek körét, így az angol és német mellett már a francia kurzust is lehet majd választani. A tanfolyamok különböző intenzitásúak, lehet választani a 120, 180, valamint a 240 órás képzések közül, a maximálisan adható támogatás pedig fejenként 300 ezer forint lesz.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy a március 10-i határidőig 160 intézmény pályázata érkezett be. Az egyéni érdeklődők pedig április 4-ig regisztrálhatnak, ami még nem minősül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak.

Mik a feltételek?

A programra olyanok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, vagyis már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

A regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd. A programot az eredeti dátum, 2015. augusztus 15. helyett 2015. december 31-ig meghosszabbították, vagyis eddig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy azok is jelentkezhetnek, akiknek csak a nyelvvizsga egyik része van meg.

Több tízezer diploma porosodik a polcokon

Czomba Sándor elmondta: több tízezer diploma porosodik a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályain azért, mert a hallgatóknak már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diplomához.

A 3 milliárd forint forrásból megvalósuló Diplomamentő program körülbelül tízezer fiatalnak segíthet.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy több mint hatezer olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A diplomások foglalkoztatási rátája az európai uniós átlag közelében van, vagyis a magyar munkaerőpiac is díjazza a tudást, a magasabb végzettséggel rendelkezők könnyebben elhelyezkednek, a program javítja munkaerő-piaci esélyeiket.

Elsősorban azoknak szánják a tanfolyamokat, akik már rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvány a képzés megkezdéséhez. A képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó.

Az előzetes regisztráció keretében lehetőség lesz megjelölni más nyelveket is, ez egyelőre annak felmérését szolgálja, hogy milyen nyelvismerete van még a jelentkezőknek, és ha később lesz még forrás, akkor azokat a nyelveket is bevonják a programba. A pályázás során előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta.

Kép forrása: MTI

Ezt is szeretjük